Koncert na prostem pred Reichstagom v Zahodnem Berlinu leta 1988. Zgodovinskega nastopa se je udeležilo 30 tisoč ljudi. Foto: AP
Koncert na prostem pred Reichstagom v Zahodnem Berlinu leta 1988. Zgodovinskega nastopa se je udeležilo 30 tisoč ljudi. Foto: AP
Pink Floyd
"Na pragu slave", je leta 1967 pod fotografijo zapisala agencija AP. Od leve: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett in Richard Wright. Foto: AP
Pink Floyd
Orjaška okrasitev stolpnice v Buenos Airesu, ki se z aluzijo na album The Wall poklanja Rogerju Watersu. Leta 2012 je namreč v argentiski prestolnici odigral serijo kar devetih koncertov. Foto: EPA

je pred tremi leti postala najhitreje razprodana razstava v zgodovini londonskega muzeja Victoria & Albert. Nič nenavadnega torej ni, da skušajo temo ikon nadaljevati: v sodelovanju s še živečimi člani zasedbe Pink Floyd se bodo poklonili psihedelični glasbeni instituciji.

Pink Floyd, gonilna sila psihedeličnega trenda v šestdesetih, velja za eno najvplivnejših in največjih skupin vseh časov. V Dvorano slavnih rokenrola so njeni člani vpisani kot "arhitekti dveh velikih glasbenih gibanj - psihedeličnega vesoljskega rocka in progresivnega rocka na osnovi bluesa". Njihova besedila oboževalci kujejo v nebo kot "ostre politične in družbene kritike".

Pink Floyd, ki so se zbrali leta 1965, so bili pevec in kitarist Roger “Syd” Barrett, basist Roger Waters, bobnar Nick Mason in klaviaturist Rick Wright; malo pred Barrettovim odhodom se jim je pridružil še kitarist David Gilmour. Barrett in Wright sta že pokojna. Skupina je do danes prodala več kot 250 milijonov albumov, The Dark Side of the Moon in The Wall pa veljata za klasiki, ki se redno znajdeta na seznamih najboljših albumov vseh časov.

Spektakularni v živo
Razstava muzeja V&A bo poudarila predvsem prelomnost in unikatnost živih koncertov skupine Pink Floyd: pred njimi ni nihče dajal takšnega poudarka psihedelični osvetljavi, spektakularnim posebnim učinkom in sofisticirani odrski konstrukciji (nekoč so si omislili model letala, ki je preletel občinstvo in nato strmoglavil na odru). Ko so na turneji predstavljali album The Wall, so animacije projicirali na zid iz kartonastih opek, ki je bil postavljen med občinstvo in skupino.

Tudi naslovnice njihovih albumov veljajo za antologijske; cel segment razstave bo posvečen najbolj slavnim prizorom in umetnikom, ki so jih ustvarili. Kultni grafični dizajn mavrice, ki se lomi skozi prizmo, je na primer leta 1968 za The Dark Side of the Moon ustvarilo podjetje Hipgnosis, ki sta ga ustanovila Aubrey Powell in Storm Thorgerson.


Poseben poklon na razstavi seveda dobi tudi genialni Syd Barrett, samouk na kitari, ki je dosegel nepredstavljivo slavo in se nato pustil iztiriti svoji ljubezni do LSD-ja. Album The Dark Side of the Moon naj bi v veliki meri navdihnile ravno njegove težave s psihičnim zdravjem.

Vedeli so, kdaj je dovolj
Predlani je skupina izdala še svoj poslednji album The Endless River, David Gilmour je še lani v nekem intervjuju potrdil, da trenutno nimajo nobenih načrtov, da bi se še kdaj zbrali kot delujoča skupina. Pink Floyd "so se iztekli", je prepričan, in "neiskreno" bi bilo, če bi spet skušal nastopati skupaj s preostalima še živečima članoma.