Evi-Nini so osebno najbližje skladatelji iz obdobja romantike in 20. stoletja, kot eno svojih najljubših skladb pa navaja Dvořákov koncert za čelo. Foto: EPA
Evi-Nini so osebno najbližje skladatelji iz obdobja romantike in 20. stoletja, kot eno svojih najljubših skladb pa navaja Dvořákov koncert za čelo. Foto: EPA

Na koncertu Lepi spomini, ki se bo začel nocoj ob 19.30 - vstopnice so brezplačne in na voljo na recepciji Slovenske filharmonije -, bodo poleg Eve-Nine med drugim nastopili še violinista Tanja Sonc in Nejc Mikolič, pianista Mateja Hladnik in Peter Krivokapič ter Liza Šparovec na violončelu. V dvorani Marjana Kozine bodo izvedli Ruski ciganski ples (W. Popp), Valse (B. Godard), Na Irskem (H. Harty), Tango (V. Žuraj), Kvartet v D-duru (W. A. Mozart), Sonatino (H. Dutilleux) in Tango fantasia (J. Gade/T. L. Christiandsen).

Evrovizija je le zadnja v dolgi vrsti zmag
16-letna Eva-Nina Kozmus (1994) končuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri mentorici Mileni Lipovšek, z mislimi pa je že uprta v študij v tujini, ki jo čaka prihodnje leto. Tekmovalno kariero je Kozmusova začela leta 2005 v Požarevcu, kjer je osvojila prvo mesto in čez dve leti uspeh ponovila. Sledila so tekmovanja TEMSIG 2007, mednarodno tekmovanju flavtistov v Kopru, mednarodno glasbeno tekmovanje za nagrado Paola Spincicha v Trstu, Flauta Aurea v Zagrebu in tekmovanje v Novem Sadu, na katerih je osvojila najvišja priznanja in nagrade. Kozmusova je bila novembra lani izbrana za predstavnico Slovenije na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik. Na Dunaju je nato dosegla svoj največji uspeh do zdaj in postala edina slovenska evrovizijska zmagovalka z naslovom evrovizijske mlade glasbenice.

Kot članica simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je krstno izvedla delo Tomaža Habeta V gozdu, med drugim je nastopala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s simfoničnim orkestrom Jugovzhodne Evrope ter s simfoničnim orkestrom srednje glasbene šole Celje. Predstavila se je tudi na recitalih v različnih glasbenih ciklih, kot so Mladi mladim, Prisluhnimo in Glasbene nedelje v hotelu Union.