Tony Bennett (3. avgust 1926–21. julij 2023). Foto: EPA
Tony Bennett (3. avgust 1926–21. julij 2023). Foto: EPA

Publicistka Sylvia Weiner je za Associated Press (AP) potrdila pevčevo smrt in povedala, da je umrl v petek, 21. julija, v svojem rodnem New Yorku. Kot je navedla, ni bilo posebnega vzroka smrti, so pa Bennettu leta 2016 diagnosticirali Alzheimerjevo bolezen.

Tony Bennett je v več kot sedem desetletij trajajoči karieri izdal več kot 70 albumov, v živo pa je nastopal vse do leta 2021, ko so mu zdravniki priporočili, da se poslovi od glasbenih odrov. Med zimzelenimi skladbami, ki jih je izvajal, so denimo I Left My Heart In San Francisco, The Shadow Of Your Smile, Fly Me to the Moon, The Best is Yet to Come in Somewhere Over The Rainbow. Za svoje delo je prejel kar 19 tekmovalnih grammyjev, tem je dodal še enega za življenjsko delo. Po svetu je prodal več kot 50 milijonov glasbenih albumov, navaja AP.

Pogosto je izvajal skladbe, ki so jih napisali bratje Gershwin in Cole Porter ali Irving Berlin in Jerome Kern. Za razliko od prijatelja in mentorja Franka Sinatre Bennettovo petje in tudi javno življenje nista bili tako dramatični. Pritegnil je z lahkotnim načinom petja ter neobičajno bogatim in vzdržljivim glasom.

Sorodna novica Tony Bennett 95. rojstni dan praznuje z novim albumom duetov

"Tenor, ki poje kot bariton," kakor si je sam pravil, je bil mojster božajočih izvedb balad, pa tudi bogatitve hitrejših skladb. Svoj močan glas z gladkim vibratom je ohranjal tudi na račun tega, da se je učil opernega belcanta.

Bennett je v zadnjem desetletju nase opozoril tudi mlajše poslušalstvo. Sodeloval je namreč s pevko Lady Gaga, s katero sta posnela album duetov Cheek To Cheek, za katerega sta prejela grammyja za najboljši klasični vokalni album leta 2014. S to ploščo je pri svojih takratnih 88 letih postal najstarejši glasbenik, ki je dosegel prvo mesto na ameriški lestvici prodaje albumov. Leta 2021 je sledil še en njun album duetov, naslovljen Love For Sale, na katerem so zbrane Porterjeve broadwajske uspešnice v nekoliko džezovsko obarvani preobleki. To je bil tudi njegov zadnji album.

Tony Bennett na posnetku iz leta 1977. Foto: EPA
Tony Bennett na posnetku iz leta 1977. Foto: EPA

Rodil se je 3. avgusta 1926 kot Anthony Dominick Benedetto v soseski Astoria v newyorškem okrožju Queens. Starša sta bila priseljenca iz Italije, oče je bil živilski trgovec, mati pa šivilja. Ko mu je bilo le 10 let, mu je umrl oče, kar je družino pahnilo v revščino. Petju se je začel posvečati že v otroštvu, nato pa je na visoki šoli za industrijsko umetnost v New Yorku študiral glasbo in slikarstvo, ki mu je prav tako ostal zapisan vse življenje. Žal je moral šolanje prekiniti, da je pomagal pri preživljanju družine.

Pevsko se je poleg Sinatre zgledoval tudi pri imenih, kot so Al Jolson, Bing Crosby, Frank Sinatra, Billie Holiday in Judy Garland. Njegov zanimivi slog petja so opazili pri glasbeni založbi Columbia, s katero je leta 1950 podpisal pogodbo in pod njeno streho nato izdal večino svojih albumov. Že v naslednjem letu se je na vrh glasbenih lestvic zavihtel s skladbo Because of You, leta 1952 je sledil še album z istim naslovom, Bennett pa je z njim postal najstniška ikona, piše BBC.

Sicer so ga vse od začetka kariere primerjali s Sinatro, od česar se je Bennett poskušal distancirati. Vendar je nato kljub temu šel po skoraj enaki poti kot drugi pevci takratnega obdobja: prepeval je v nočnih klubih, na televiziji in v filmih, a so se njegovi igralski poskusi hitro končali. Mimogrede, med drugim ga je tudi Sinatra označil za največjega pevca popularne glasbe na svetu.

Največje uspehe je žel nato do sredine 60. let preteklega stoletja. Nekje od leta 1965 in vse do konca 70. let je bila njegova kariera v zatonu, med drugim tudi zaradi vse večje priljubljenosti rocka ter zasedb, kot so Beatles in Rolling Stones, še posebej pri mlajšem poslušalstvu. Ostal je tako brez pogodbe z založbo kot tudi brez menedžerja, njegovi dolgovi pa so postajali vse večji. Tudi v osebnem življenju mu ni šlo dobro: v tem času se je dvakrat ločil, imel je težave tudi z odvisnostjo od mamil.

A mu je v 80. letih prejšnjega stoletja uspelo obnoviti sloves in kariero, tudi zahvaljujoč sinu Dannyju Bennettu, ki je postal njegov menedžer. V novem tisočletju je poleg Lady Gaga nanizal več sodelovanj z mlajšimi glasbeniki, med drugim z Amy Winehouse, Queen Latifah, Diano Krall in k. d. lang, pa tudi s Paulom McCartneyjem, Eltonom Johnom in Georgeem Michaelom.

"Enako domač je bil v intimnih zasedbah, v katerih je pogosto sodeloval njegov pianist in dolgoletni glasbeni vodja Ralph Sharon, kot pred razkošno aranžiranimi orkestri. Čeprav nikoli ni bil izključno džezovski pevec, je cvetel v džezovskih okoljih in poskrbel za nepozabne izvedbe z big bandom Counta Basieja in liričnim pianistom Billom Evansom," je ob glasbenikovem slovesu zapisal Variety.

Tony Bennett je dejansko veliko večino svojih grammyjev osvojil po 60. letu starosti, kar pa ga ni čudilo. "Dobra glasba je dobra glasba. Ne obremenjujem se s tem, ali je nekdo, ki me posluša, star ali mlad," je med drugim dejal leta 2008 v intervjuju za Independent. Ko se je leta 2021 poslovil od koncertnih odrov, je na enem od družbenih omrežij zapisal: "Življenje je darilo – tudi z Alzheimerjevo boleznijo."