ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je ciklus elektroakustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki ga kurira Brane Zorman. Predstavljajo se premierna dela, ki so plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika - tokrat bosta nastopila Boštjan Perovšek in Španec Pablo Sanz. Foto: Zavod Cona
ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je ciklus elektroakustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki ga kurira Brane Zorman. Predstavljajo se premierna dela, ki so plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika - tokrat bosta nastopila Boštjan Perovšek in Španec Pablo Sanz. Foto: Zavod Cona

Perovšek in Sanz se osredotočata na akustične pojave na obrobju človeške zaznave ter na raziskavo tekstualnih vzorcev in procesov zvočne transfiguracije. Ustvarila bosta dinamični dialog med zvočnimi viri, ki jih sicer uporabljata v svojih delih, za predstavitev nove skladbe pa bosta uporabila kvadrafonično večkanalno postavitev in tako ustvarila zvočno-prostorski performans Zunaj slušnega območja.

Zajemanje iz bogatega zvočnega vrta
V samostojnem delu koncerta bo Perovšek predstavil delo Oko, ki sliši - 16. "Naša okolica je pravi zvočni vrt, ki ga lahko udomačimo v snemalnih napravah. Zvok nas obdaja z vseh strani, vije se okoli nas kot prijazni hišni ljubljenček, ki ne pozabi božati z zvočno kopeljo z leve, z desne, od zgoraj navzdol … Zvočno doživetje, ki ga spremljajo vidni fragmenti skoraj skritih kotičkov," so zapisali v napovedi pri zavodu Cona, ki organizira ta ciklus dogodkov. Perovšek bo na nastopu uporabil posnetke mesta Ljubljane in njene bližnje okolice oziroma t. i. naravnih ambientov, razdeljene na 16 avtonomnih zvočnih gnezd. Posnetki se bodo med živo izvedbo elektroakustično obdelovali in kombinirali z zvoki elektronskih inštrumentov ter drugih zvočnih modulov.

Sicer pa je Boštjan Perovšek slovenski glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki ustvarja eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk.

Načini poslušanja onstran človeških zmožnosti
Zvočno delo španskega ustvarjalca Pabla Sanza nosi naslov [in]audible ([ne]slišno) ter temelji na proučevanju skritih akustičnih prostorov in načinov poslušanja onstran človeških zmožnosti. Pri tem ustvarjalec uporablja razširjene snemalne strategije, ki omogočajo slišati akustične fenomene na pragu človeške percepcije.

Pablo Sanz ustvarja instalacije, potopitvene performanse, zvočna dela za poslušanje s slušalkami in piše za različne publikacije. Posveča se raziskovanju estetskih in prostorskih vidikov zaznave zvoka - še posebej okoljskim zvokom kot materialu, razširjenim avdiotehnologijam, arhitekturnemu oziroma fizičnemu prostoru in prostorskim avdiostrategijam.

Glasbeni ciklus ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki ga kurira Brane Zorman, je usmerjen v sodobne glasbene pristope, združevanje ter povezovanje domačih in tujih glasbenikov. Dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela obeh avtorjev v kombinatoriki samostojnih nastopov, ki ju nato zaokroži nova soavtorska stvaritev.

Boštjan Perovšek in Pablo Sanz bosta posamično in nato še skupaj nastopila drevi ob 20. uri v dvorani Komuna v Kinu Šiška.