Iz Pariza sporočajo, da je z dirigentom Masurjem po temeljitih pregledih v bolnišnici
Iz Pariza sporočajo, da je z dirigentom Masurjem po temeljitih pregledih v bolnišnici "vse OK". Foto: EPA
Kurt Masur
Po združitvi Nemčije, pri kateri je na svoj način z organizacijo mirnih protestov pripomogel tudi Masur, se je dirigent preselil v ZDA, kjer je leta 1991 postal glasbeni direktor newyorške filharmonije. Na fotografiji na koncertu z brazilskim filharmoničnim orkestrom leta 2007 na plaži Copacabana v Riu de Janeiru. Foto: EPA

Štiriinosemdesetletni Masur je ravnotežje izgubil med dirigiranjem francoskemu nacionalnemu orkestru v Theatre des Champs-Elysees in po poročanju BBC-ja okreva v bolnišnici, od koder naj bi ga kmalu odpustili. Hitro okrevanje je v takratni Nemčiji rojenemu dirigentu zaželel tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in ga označil za "legendarnega glasbenika".

"Zgodovinska vloga" pri padcu berlinskega zidu
Pred četrtkovo nesrečo je Masur dirigiral 6. simfonijo Čajkovskega in Šostakovičevo 1. simfonijo. Dirigent naj ne bi bil resno poškodovan. "Po podrobni preiskavi Masur počiva v bolnišnici. Zjutraj je že naredil nekaj korakov in bo po pričakovanjih bolnišnico kmalu zapustil," so sporočili na spletni strani orkestra. Kurt Masur je bil rojen leta 1927 v takrat nemški pokrajini Šleziji, ki je danes del Poljske, in najprej študiral klavir in čelo. Kot dirigent je najprej deloval v dresdenskem filharmoničnem orkestru. Leta 1970 so ga imenovali za glasbenega direktorja leipziškega Gewandhaus Orchestra, to delo pa je opravljal kar 26 let. Med tem časom je igral osrednjo vlogo v mirnih protestih v Leipzigu, ki so pripeljali do padca berlinskega zidu leta 1989 in s svojim delovanjem pritegnil pozornost svetovne javnosti. V svoji izjavi ga je francoski predsednik Sarkozy pohvalil tudi zaradi njegove "zgodovinske vloge" pri združevanju Vzhodne in Zahodne Nemčije.

Masur je bil glavni dirigent londonske filharmonije med letoma 2000 in 2007. "Med njegovim legendarnim opravljanjem službe glavnega dirigenta so bili koncerti vedno dogodki visoke kakovosti glasbenega ustvarjanja," so sporočili iz londonske filharmonije in mu zaželeli, da čim prej zapusti bolnišnico. Svoj 80. rojstni dan je Masur praznoval leta 2007, ko je med drugim postal tudi častni glasbeni vodja francoskega nacionalnega orkestra, z dirigiranjem londonskega in pariškega orkestra na velikem koncertu v Londonu, še poroča BBC.