Lani je Založba RTV izdala štirinajst umetniških projektov različnih zvrsti: po enega otroškega in ljudskega, dva zborovska, tri komorne, štiri simfonične, enega opernega in dva džezovskega. Foto:
Lani je Založba RTV izdala štirinajst umetniških projektov različnih zvrsti: po enega otroškega in ljudskega, dva zborovska, tri komorne, štiri simfonične, enega opernega in dva džezovskega. Foto:
TOMAŽ GRINTAL & BIG BAND RTV SLOVENIJA: "PRA DIZER ADEUS" - Tomaž Grintal  je dolgoletni član - trobentač in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Igral je v različnih zasedbah, od orkestra ljubljanske Opere do ansambla Mojmirja Sepeta, bil je dirigent celjskega plesnega orkestra Žabe, vrhniškega Big Banda, s prijatelji je pred več kot tridesetimi leti ustanovil Greentown jazz band. Tomaž Grintal je napisal več kot 150 priredb pa tudi številne avtorske skladbe.
TOMAŽ GRINTAL & BIG BAND RTV SLOVENIJA: "PRA DIZER ADEUS" - Tomaž Grintal je dolgoletni član - trobentač in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Igral je v različnih zasedbah, od orkestra ljubljanske Opere do ansambla Mojmirja Sepeta, bil je dirigent celjskega plesnega orkestra Žabe, vrhniškega Big Banda, s prijatelji je pred več kot tridesetimi leti ustanovil Greentown jazz band. Tomaž Grintal je napisal več kot 150 priredb pa tudi številne avtorske skladbe.

Kot je pojasnila vodja založniške dejavnosti RTV Slovenija Mojca Menart, izdaje lastne glasbene produkcije segajo od kulturne glasbene dediščine do novih glasbenih snovanj, od več desetletij starih in skrbno restavriranih posnetkov do takih, ki so v studiih Radia Slovenija nastali pred nekaj meseci, povezujejo pa tudi zelo različne generacije glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Nov Violinčkov plošček je namenjen predvsem otrokom, pa tudi staršem, starim staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter vsem, ki radi prisluhnejo otroški glasbi. Slovenska zemlja v pesmi in besedi 4 - robovi izročila predstavlja novo glasbeno izdajo iz zakladnice oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki nas popelje v nepozabno razkrivanje skrivnosti davnih dni na stiku ljudske in stare glasbe. Kot so zapisali pri založbi, želijo z izdajo opozoriti, da v oddaljeni preteklosti ni bilo absolutne, ničemur namenjene glasbe med različnimi sloji ljudi, zaradi spremenjenega sloga življenja pa so jasno izraženi nameni tovrstne glasbe izgubljeni.

Dva zborovska projekta predstavljata izdaja zgoščenke Partizanskega pevskega zbora, na kateri je, v luči letošnje 70. obletnice, zbrano 25 najboljših pesmi, in zgoščenke Večni čas v hip ujet Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod dirigentsko palico Sebastjana Vrhovnika. Na njej so dela, ki so skoraj vsa nastala z mislijo na omenjeni zbor. Ob 20-letnici dua Claripiano pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja na novem albumu predstavljata prerez njunega delovanja.

Nove zgoščenke so izdali tudi komorni godalni orkester Slovenske filharmonije & Zagrebački solisti in simfoniki RTV Slovenija. Peta plošča zbirke Bravo orkester predstavlja najboljše novejše posnetke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, to pot sega po dveh znamenitih delih svetovne zakladnice: to sta Johannes Brahms: Violinski koncert v Duru in Benjamin Britten: Serenada za tenor, rog in godala. Med lani izdanimi albumi je tudi zgoščenka srbskega violinista Stefana Milenkovicha, ki se skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (dirigent En Shao) predstavlja z violinskima koncertoma Johannesa Brahmsa in Alexandra Glazunova.

Več o izdanih albumih si lahko preberete tukaj

Na prodajne police je prišel tudi prvi del izdaje Klasika Slovenia - Skladbe za orkester, operni pevec Juan Vasle predstavlja Operne arije, dolgoletni član, trobentač in dirigent Big Banda RTV Slovenija Tomaž Grintal pa zgoščenko Pra Dizer Adeus.

Nov album predstavlja tudi Jani Moder, ki sodi med vodilne slovenske džezovske ustvarjalce, prisoten je na več kot 40 albumih. Na albumu Abacus se s svojo avtorsko glasbo predstavlja v zasedbi Brain Blender. Karmen Pečar je vzbudila pozornost glasbene javnosti, ko je kot trinajstletna deklica debitirala z orkestrom Slovenske filharmonije ter z njim izvedla Elgarjev koncert za violončelo in orkester, zdaj pa lahko prisluhnete njenemu albumu Poulenc-Lipovšek-Beethoven, na katerem je sodelovala s pianistom Gottliebom Wallischem. Med izdanimi deli je tudi album skladateljice Nine Šenk z naslovom Dialogi & krogi.