Do sklenitve nove pogodbe glede višine nadomestila za uporabo avtorskih del za obdobje po letu 2007 med RTV-jem in SAZAS-om še ni prišlo. Foto:
Do sklenitve nove pogodbe glede višine nadomestila za uporabo avtorskih del za obdobje po letu 2007 med RTV-jem in SAZAS-om še ni prišlo. Foto:
RTV Slovenija
Zahtevo SAZAS-a po 200-odstotnem višjem plačilu nadomestil za uporabo avtorsko zaščitenih del je RTV ocenil kot neutemeljeno, prav tako je zavrnil vse očitke v zvezi z neposredovanjem seznamov predvajanih avtorsko zaščitenih glasbenih del. Foto: RTV SLO
SAZAS meni, da je RTV avtorjem dolžan okoli deset milijonov evrov. Foto: RTV SLO

RTV Slovenija je Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (SAZAS), s katerim sta v sporu glede kršenja avtorskih pravic s strani javnega zavoda, pozvala h konstruktivnim pogajanjem. Čeprav si vodstvo RTV-ja že dlje časa prizadeva za sklenitev nove pogodbe s SAZAS-om glede višine nadomestila za uporabo avtorskih del za obdobje po letu 2007 in sta zakonita zastopnika obeh strani ustni dogovor za obdobje do konca tega leta že sklenila, ga SAZAS ni želel podpisati.

Obravnave predloga ni bilo
Združenje SAZAS je namreč konec junija v imenu glasbenih avtorjev na okrožnem sodišču v Ljubljani zoper RTV Slovenija vložilo predlog za izdajo začasne odredbe, ki bi RTV-ju prepovedala javno predvajanje avtorskih glasbenih del na njegovih sedmih radijskih in štirih televizijskih postajah. Na ta način naj bi zaščitili avtorje in preprečili kršenje avtorskih pravic. Obravnava predloga bi se morala sicer začeti v ponedeljek, vendar je sodišče odločilo, da jo preloži za mesec dni, ker je RTV zaprosil za podaljšani rok za odgovor na navedbe SAZAS-a, dodatni razlog pa je bil tudi ta, da nekaterim vabljenim pričam niso bila vročena vabila za narok.

RTV zavrača vse očitke
Pogodba med SAZAS-om in RTV Slovenija, ki je urejala področje uporabe materialnih avtorskih pravic, je potekla že konec aprila 2005. Ker veljavna pogodba ni sklenjena, bi moral RTV po mnenju SAZAS-a za radiodifuzijo avtorskih del plačevati v skladu s tarifo, objavljeno v uradnem listu. Ker pa naj tega ne bi počel, s tem krši zakonska določila in ne spoštuje avtorskih pravic. Po oceni SAZAS-a naj bi bil tako RTV avtorjem dolžan okoli deset milijonov evrov, po zakonu pa lahko na ta znesek zahtevajo še 200-odstotno civilno kazen.

Zahtevo SAZAS-a po 200-odstotnem višjem plačilu nadomestil za uporabo avtorsko zaščitenih del je RTV ocenil kot neutemeljeno, z obrazložitvijo, da povišanje nadomestila ni utemeljeno v povečanem obsegu predvajane glasbe na RTV Slovenija oziroma v povečanih prihodkih javnega zavoda. V sporočilu za javnost so pojasnili, da bi takšno povišanje nadomestila imelo takojšen vpliv na negativno tekoče poslovanje javnega zavoda. Poudarili so, da kljub neuspelemu dogovoru s SAZAS-om redno plačujejo nadomestila za uporabo avtorskih del, katerih višina je oblikovana na temelju leta 2004 sklenjene pogodbe in je višja od tarif, ki so bile januarja 2007 objavljene v uradnem listu. Zavrnili so tudi očitke SAZAS-a o tem, da ne posredujejo redno seznamov predvajanih avtorsko zaščitenih glasbenih del.

Na RTV Slovenija so še zapisali, da si bodo kljub zapletom še naprej prizadevali za sklenitev nove pogodbe s SAZAS-om.