"Mislim, da Fauvel odmeva z vso intenzivnostjo in barvo, kot je to storil prvotno, pred več stoletji. Je komično in tragično resen, nespodoben in pobožen, formalno drzen in populističen," je o odrskem projektu Fortuna Fauvelu ne bo par! pojasnila umetniška vodja Carmine Slovenice Karmen Šilec. Foto: Carmina Slovenica/Dorian Šilec Petek
Lojze Lebič
Fauvel '86 je Lojze Lebič ustvaril leta 1986, želel si je napisati nekaj, kar bi bilo ogledalo oblasti. Zdaj, skoraj 30 let pozneje, je na pobudo dirigentke Karmine Šilec izšla notna izdaja, za katero je bilo, kot je povedal urednik Mitja Gobec, treba najti nove oblike znotraj notografije. Foto: BoBo

Gre za edino Lebičevo glasbeno-scensko delo, predpremierno pa bo uprizorjeno v SNG-ju Maribor v obliki odrskega projekta Fortuna Fauvelu ne bo par! v izvedbi tega vokalnega gledališča pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec. Fauvel '86 je Lebič ustvaril torej leta 1986, ko si je želel napisati nekaj, kar bi bilo ogledalo oblasti.

Etična vprašanja častihlepja in sorodnih pojmov
Navdih za vokalno-instrumentalno delo za mešani zbor, soliste, inštrumente in zvočne posnetke je našel v srednjeveški pesnitvi Roman de Fauvel, ki govori o glavnih etičnih vprašanjih. V njej je častihlepni osel uporabljen kot prispodoba za moralno gnilobo in dekadentnost družbe.

Delo je v letu njegovega nastanka izvedel Akademski pevski zbor Tone Tomšič, s katerim je Lebič začel umetniško pot. Zdaj, skoraj 30 let pozneje, je na pobudo Šilčeve izšla notna izdaja, na podlagi tega dela pa je tudi zasnovala novi choregie projekt Carmine Slovenice. Kompozicija je bila v ta namen prirejena za dekliške glasove. Priliznjenost, skopost, nizkotnost, nestanovitnost, zavist in strahopetnost so osnovni pojmi, ki se jim posveča projekt.

"Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenskih del, ki ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti," je pojasnila Šilčeva. "Mislim, da Fauvel odmeva z vso intenzivnostjo in barvo, kot je to storil prvotno, pred več stoletji. Je komično in tragično resen, nespodoben in pobožen, formalno drzen in populističen."

Partituro Fauvel 86 je v Naših zborih izdal in financiral Javnin sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Po predpremieri v SNG-ju Maribor bo aprila 2016 sledila še prva mednarodna izvedba v Baslu.