Festival (je) letos gosti(l) številne znane soliste, kot sta pianista Martin Stadtfeld in Denis Macujev ter seveda violinist Sergej Hačatrijan (na sliki). Foto: Festival Ljubljana
Festival (je) letos gosti(l) številne znane soliste, kot sta pianista Martin Stadtfeld in Denis Macujev ter seveda violinist Sergej Hačatrijan (na sliki). Foto: Festival Ljubljana
Vlado Kreslin
Vlado Kreslin prihaja z gosti, ki pa jih vnaprej noče razkriti. Foto: Festival Ljubljana

Ljubitelji klasične glasbe bodo lahko v prihajajočem tednu prisluhnili še Vivaldijevim Štirim letnim časom v izvedbi Baročnega orkestra Collegium Pro Musica, nastopil pa bo tudi legendarni Vlado Kreslin.

V atriju Uršulinskega samostana bo v ponedeljek ob 20.00 mogoče prisluhniti italijanskemu Baročnemu orkestru Collegium Pro Musica. Pod taktirko Stefana Bagliana, ki je tudi solist na kljunasti flavti, bo orkester izvedel baročno klasiko Antonia Vivaldija Štirje letni časi in zvoki narave. Poleg Bagliana se bo kot solist na koncertu Dresdenske različice Štirih letnih časov za pihala in godala predstavil še violinist Federico Guglielmo.

Guglielmo je bil koncertni mojster številnih italijanskih orkestrov, od orkestrov RAI in Verdi v Torinu do orkestrov Gledališč La Fenice v Benetkah in Carla Feliceja v Genovi. Poglobil je poznavanje baročne glasbe in večkrat sodeloval z angleškim dirigentom Christopherom Hogwoodom. Italijanska skupina Collegium Pro Musica je nastala leta 1989 na pobudo flavtista in umetniškega vodje Bagliana. Zasedba je nastopala na pomembnih festivalih in v znamenitih koncertnih dvoranah po vsem svetu.

Genijev lastni čas pogosto - ne prepozna
V četrtek bodo v Cankarjevem domu ob 20.00 nastopili sloviti Londonski simfoniki pod taktirko Gergijeva. Skupaj s solistom Sergejem Hačatrijanom na violini bodo izvedli Koncert za violino in orkester v d-molu Jeana Sibeliusa ter Simfonijo št. 5 Gustava Mahlerja.

Po krstni izvedbi Sibeliusovega violinskega koncerta v Helsinkih leta 1904 je neki ugleden kritik zapisal: "Ta koncert je - iskreno povedano - dolgočasen." Helsinškemu orkestru je takrat dirigiral sam Sibelius. Istega leta se je na Dunaju zgodila še ena neuspešna prva izvedba, svojo Peto simfonijo je dirigiral Mahler, ki je prav tako naletel na slab odziv občinstva. Kaj imata poleg neugodnega prvega sprejema del Mahler in Sibelius še skupnega, bo mogoče ugotoviti na četrtkovem koncertu pod vodstvom Gergijeva, ki, kot piše na spletni strani Festivala Ljubljana, do globin neusmiljeno razgalja vsako glasbeno delo.

Še vedno -in
V petek pa bo za rockovsko-etno vzdušje poskrbel priljubljeni kantavtor Vlado Kreslin, ki je že tradicionalni gost Festivala Ljubljana. Na koncertu v Križankah, ki se bo prav tako začel ob 20.00, bo nastopil skupaj z gosti, ki do koncerta ostajajo skrivnost.

Kreslin je bil na začetku svoje kariere bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključi skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na samostojno glasbeno pot. Leta 1991 je izdal album Namesto koga roža cveti. Pozneje se je povezal z Beltinško bando. Kreslin je gostoval na mnogih festivalih tako v Sloveniji kot v tujini, s svojo glasbo pa je obogatil tudi več slovenskih filmov.