Zadnja leta je Divljan nastopal z zagrebško skupino Ljetno kino. Foto: Rudi Uran
Zadnja leta je Divljan nastopal z zagrebško skupino Ljetno kino. Foto: Rudi Uran
Rudi Uran
Mariborski umetnik in filmski režiser Rudi Uran o Idolih: "To je bil bend naše generacije." Foto: Admir Baltić

V dokumentarcu o enem največjih rockovskih glasbenikov z območja nekdanje Jugoslavije se je Uran ukvarjal predvsem s tematiko umetnika, ki je zelo hitro pridobil in še hitreje izgubil svoj kulturni prostor, nato pa ga skozi desetletja poskuša ponovno najti. Obiskovalci festivala si bodo film lahko ogledali na zadnji festivalski dan.

Vlada Divljan, vodja kultne skupine Idoli, se je s svojim ustvarjanjem zapisal med legende jugoslovanskega popa in rocka. Divljan ni bil samo legenda jugoslovanskega novega vala. Bil je prvi Beograjčan, ki je po vojni zaigral s hrvaško skupino Ljetno kino. Bil je več kot samo glasbenik - postal je sinonim številnih izobražencev in ustvarjalcev, ki zapuščajo Srbijo že od 90. let. Divljan je lani v 57. letu starosti umrl.


Divljanovi Idoli so bili eni najbolj cenjenih predstavnikov jugoslovanskega novega vala, s svojimi glasbenimi, tekstovnimi in vizualnimi presežki so pomikali meje tedaj dovoljenega. Pojavili so se spomladi 1980, razpadli štiri leta pozneje. Številni kritiki so prvi LP Idolov Odbrana i poslednji dani označili kot najboljši album jugoslovanske rockglasbe. Tudi v evropskem kontekstu je požel odlične kritike. Še pred Odbrano so Idoli na istoimenski mali plošči in na singlih že izdali svoje najbolj znane uspešnice Maljčiki, Retko te viđam sa devojkama, Malena, Devojko mala in druge.


Utrip koncerta, ujet v objektiv

Med drugim so organizatorji Demofesta pripravili tudi razstavo fotografij Bojana Vasiljevića, naslovljeno Total Experience. Vasiljević, urednik fotografije pri reviji Urban Bug, je v svoji karieri fotografiral že več kot 1.000 koncertov, razstavljene fotografije pa bodo prikazale splošno vzdušje glasbenih nastopov v enem celovitem kadru.

V sklopu Demofesta bo potekala tudi delavnica Kje v regiji igrati?, namenjena mladim glasbenikom, ki želijo podrobneje spoznati rockovsko sceno.

Demofest je regionalni glasbeni festival tekmovalnega značaja, ki bo letos v Banjaluki potekal osmič. Še neuveljavljeni glasbeniki z območja nekdanje Jugoslavije na njem dobijo priložnost, da z nastopom dokažejo, da so vredni ponovnega pojavljanja na glasbenih odrih.

V Banjaluki tudi legendarni Sisters of Mercy
V tekmovalnem delu bo nastopilo 35 skupin, v revijalnem delu pa bodo med drugim zaigrali Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, ZAA, Nord, S.K.A. in Rezerve.