Jim Marshall je preobrazil podobo rockglasbe. Foto: EPA
Jim Marshall je preobrazil podobo rockglasbe. Foto: EPA

Marshall, ki so mu rekli tudi "oče glasnega", je izumil opremo, ki jo uporabljajo največji zvezdniki rocka, med njimi sta bila svojčas tudi Jimi Hendrix in Kurt Cobain. Pred 50 leti je ustanovil podjetje Marshall Amplification, nekoč pa je imel trgovino z glasbeno opremo v Londonu. V izjavi na spletni strani podjetja so zapisali, da je bil Jim Marshall "legendaren mož, ki je živel resnično izjemno življenje".

Oglejte si odlomek iz lažnega dokumentarca This Is Spinal Tap, v katerem kitarist Nigel Tufnel ponosno razkazuje svojega marshalla.
Nekdanji kitarist Guns N' Roses Slash je na Twitterju zapisal: "Novica o smrti Jima Marshalla me je globoko užalostila. Rokenrol brez njega ne bo več isti. A njegovi ojačevalci bodo živeli VEČNO!"

Nikki Sixx, basist zasedbe Motley Crue, se mu je poklonil na istem družabnem omrežju, zapisal je, da je bil Marshall "zaslužen za nekatere največjih zvočnih trenutkov v glasbeni zgodovini - in v 50 odstotkih odgovoren za izgubo sluha vseh nas".

Podjetje Marshall praznuje 50. obletnico
Jim Marshall je začel ojačevalce sestavljati v zgodnjih 60. letih, za izhodišče si je vzel model Fender Bassman in iz njega razvil tisto, kar je pozneje postalo znano kot "Marshallov zvok". Po posvetovanju s Petom Townshendom in Ritchiejem Blackomorom, ki sta zahajala v njegovo londonsko trgovino, je zaznal tržno nišo, saj so si glasbeniki želeli cenejšo alternativo drugim modelom. Po šestih poskusih mu je končno uspelo ustvariti ojačevalec, s katerim je bil zadovoljen.

Leta 2003 je Marshallu kraljica Elizabeta II. podelila častni naziv za prispevek glasbi in njegova dobrodelna prizadevanja, saj je veliko denarja namenil v človekoljubne namene.

Podjetje Marshall Amplifiers, ki ima zdaj sedež v Bletchleyju v Milton Keynes, bo 50. obletnico praznovalo s koncertom v Wembley Areni.