V operi kot Anna Nicole Smith nastopa nizozemska sopranistka Eva-Maria Westbroek (skrajno desno), Alan Oke pa je prevzel vlogo ostarelega milijonarja Marshalla. Foto: Reuters
V operi kot Anna Nicole Smith nastopa nizozemska sopranistka Eva-Maria Westbroek (skrajno desno), Alan Oke pa je prevzel vlogo ostarelega milijonarja Marshalla. Foto: Reuters
nicole smith opera
V Londonu bo opera o Anni Nicole Smith doživela šest ponovitev, glede na mednarodno zanimanje pa v londonski operi pričakujejo, da bo gostovala tudi drugod po svetu. Foto: Reuters
Nizozemka Eva-Maria Westbroek bo v vlogi Anne Nicole v londonski Kraljevi operni hiši nastopala do 4. marca. Foto: Reuters

Smithova je veljala za stereotipno prsato blondinko in tarčo posmeha, ki se je z mnogo starejšim bogatašem J Howardom Marshallom poročila zgolj zaradi denarja. Ko je leta 2007 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil, je njena zgodba odmevala po celem svetu in očitno odjeknila tudi v opernih krogih.

Odvetniki bedeli nad občutljivo temo
Pred tremi leti so v londonski Kraljevi operni hiši skladatelja Mark-Anthonyja Turnaga nagovorili, da zanje napiše novo delo. Operna hiša je želela sodobno zgodbo s kančkom humorja in ideja se je začela oblikovati, ko je Turnage spoznal Richarda Thomasa, soavtorja opere o "zloglasnemu" TV-voditelju Jerryju Springerju. Možaka sta našla temo, ki se je obema zdela zanimiva: kratko življenje in prezgodnja smrt zajčice Anne Nicole Smith.

Direktorici opere Elaine Padmore je bila zamisel všeč, a se je zavedala, da bo upodobitev znane in pred kratkim umrle osebe občutljiva stvar. "Večina življenja Anne Nicole je domena javnosti, na Googlu je o njej ogromno stvari. A že od začetka smo sodelovali z odvetniki, ki so nadzirali vse vidike tega, kako bo opera izgledala in kakšne besede bomo uporabljali," je previdnost pri nastajanju opere opisala Padmorova. Glavno vlogo Anne Nicole Smith v močno oglaševani operi so zaupali nizozemski sopranistki Evi-Marii Westerbroek.

"Ne gre za norčevanje!"
Turnage in Thomas sta se trudila napisati sodobno opero za širok krog občinstva. "Gre za opero, ne za dokumentarec. A takoj, ko nekoga postaviš na oder in njegovo zgodbo uglasbiš, ga s tem tudi mitologiziraš," je povedal Thomas in dodal, da je opera do Smithove sočutna: "Ne skušamo je očrniti. Ljudje mogoče mislijo, da se v operi iz nje norčujemo. Toda skušamo pokazati, da je imela težko življenje in da prihaja iz zelo revne družine."

Zgodba Anne Nicole Smith priča, da ji v življenju res ni bilo vedno postlano z rožicami. Rodila se je kot Vicki Lynn Hogan v Teksasu leta 1967 in se pri 17 prvič poročila. Po nekaj letih je njen zakon propadel, Smithova pa je uspela kot model in bila 1993 imenovana za Playboyevo zajčico leta. Naslednje leto se je poročila z 89-letnim naftnim mogotcem J Howardom Marshallom, ki je umrl dobro leto po poroki. Leta 2006 je zaradi prevelikega odmerka mešanice mamil in antidepresivov umrl njen 20-letni sin Daniel, le par dni potem, ko je Smithova povila hčerko. Naslednje leto je prevelikemu odmerku mamil podlegla tudi sama.

Turnage pravi, da je večina opere o Smithovi komična, zato ni želel preveč resne glasbe, temveč se je za navdih obrnil k žanrom, ki so bolj primerni za zelo ameriško temo opere. "Uporabil sem odličnega džez bobnarja Petra Erskina in baskitarista Led Zeppelinov John Paula Jonesa. Glasba se napaja iz džeza, soula, broadwayskih muziklov. Gre za hibrid," je o glasbeni plati opere še povedal Turnage.

Spodaj si oglejte videoprispevek The Telegrapha iz premiere opere Anne Nicole v Londonu.