Mr Lordi upa, da bodo oboževalci Evrosonga sprejeli tudi druge glasbene zvrsti. Foto: EPA
Mr Lordi upa, da bodo oboževalci Evrosonga sprejeli tudi druge glasbene zvrsti. Foto: EPA

Pomislite, rockskupina je pravkar zmagala na tekmovanju za najboljšo popskladbo.

Mr Lordi
Lordiji po zmagi
Nekateri Finci so želeli preprečiti nastop Lordijev v Atenah. Zdaj so si verjetno premislili. Foto: EPA
Skupino vodi Mr Lordi, ki si je samo za finalni nastop nadel tudi čepico, narejeno iz finske zastave. Foto: RTV SLO

Rockovska glasba bi morala biti predvsem zabava.

Lordi
Ampak nasilja pa res ne promovirajo ... Foto: EPA

Že po podelitvi prvih glasov je bilo jasno, da bodo Finci kljub slabemu evrovizijskemu slovesu in katastrofalni statistiki, ki jim je v povprečju napovedovala mesto, slabše od petnajstega, letos v resni konkurenci za zmago, po polovici glasov pa je jih je bilo mogoče skoraj povsem varno razglasiti za zmagovalce.

Za vse oboževalce rocka
Člani skupine Lordi so bili sami nad zmago precej presenečeni, saj so vse skupaj opisali kot čudno, nenavadno in zanimivo, zmago pa so posvetili vsem oboževalcem rocka, hard rocka, metala in skupine Kiss. "In nismo le zmagali - zmagali smo za Finsko", je poln navdušenja še povedal glavni pevec Mr Lordi. Po pevčevih besedah kaže dejstvo, da so evropske oboževalce prepričali v takšnih kostumih, na to, da Evropa vendarle ni tako slab prostor.

Sprva skupina sploh ni razmišljala o tem, da bi na tovrstnem tekmovanju nastopila, k temu pa jih je prepričal finski evrovizijski odbor. Kot pravijo, so se odločili sodelovati predvsem zaradi promocije svojega novega albuma. Ob tem je pevec skupine izrazil še upanje, da bodo od zdaj ljubitelji Evrosonga sprejeli več različnih glasbenih zvrsti, ne le popa in balad.

Se obeta nova doba Evrosonga?
Mr Lordi pa je izkoristil tudi priložnost in še enkrat opozoril, da niso nikakršni satanisti, ampak je vse skupaj le zabavništvo, ob tem pa opozoril, da si mask med nastopom nikoli ne bodo sneli. Lordiji so svojo pesem Hard Rock Hallelujah napisali sami, kot naj bi se dalo sklepati po naslovu, pa gre za melodičen hard rock, žanr, ki na Evrosongu ni ravno pogosto zastopan, trdijo Finci, ki se hvalijo, da so na prireditev vrnili rock, rocku pa zabavo.

Hudič je zguba

Kakšni se vam zdijo Lordiji? Zapišite na forumu.
Skupina je finsko občinstvo nase opozorila predvsem s svojim prvencem Get Heavy leta 2002. Zatem so za uspešnice poskrbeli še na albumih The Monsterican Dream (2004) in The Arockalypse (2006), v več kot 20 državah pa je izšla tudi njihova kompilacija The Monster Show. Kadar hočejo kritikom zapreti usta zaradi obtožb, da promovirajo satanizem, pa jim posrežejo z naslovom ene izmed svojih uspešnic: Devil is a Loser (Hudič je zguba).

Lordiji niso promotorji satanizma
Čeprav so Finci v domovini zvezde že štiri leta, jih rojaki brez mask ne poznajo. Z maskami so jih že marca spoznali tudi Evropejci. Slike finskih predstavnikov so namreč Evropo obkrožile, takoj ko je bilo znano, da Finci v ogenj pošiljajo pojave, ki so sicer videti kot pošasti. To pa še ne pomeni, da promovirajo zlo, kot so jim nekateri očitali. Mr Lordi, ki vodi skupino, in njegovi somišljeniki sicer nikoli niso skrivali svoje fascinacije s pošastmi in smrtjo, a to še ne pomeni, da jih lahko nekritično uvrstimo med nordijske skupine, ki promovirajo nasilje, demonizem in sovraštvo.

Grozljivejši kot je film, zabavnejši je
"Uporabljamo enako estetiko kot grozljivke," pravijo Lordiji, ki nadaljujejo, da so prepričani, da bolj kot je grozljiv film, zabavnejši je. "In rockovska glasba bi morala biti predvsem zabava," opominjajo Finci, ki naj bi na svojih nastopih kot priljubljena pripomočka uporabljali meso in motorke, s katerimi naj bi ga razkosavali.

Za Evrosong je bil to še vseeno preveč skrajen podvig, a jim je na oder vseeno uspelo prinesti nekaj svojih "inštrumentov". Pri njihovi uporabi jih dolga griva (pri nekaj članih, medtem ko so drugi na glavi brez dlake ali lasu), rogovi in ostri kremplji očitno niso motili, nad njimi pa je bila navdušena tudi večina Evrope.

Slovenija je znala prepoznati fenomen
Pred ruskim zvezdnikom Dimom Bilanom so imeli namreč Finci skoraj 50 točk prednosti. Da gre nanje resno računati, so že pred polfinalom ugotovili slovenski uredniki in poslušalci, ki so med drugim pesem Hard Rock Hallelujah izbrali za popevko tedna na Valu 202, pri napovedovanju zmagovalcev pa nanje niso pozabili niti gledalci, ki so sodelovali pri napovedovanju zmagovalca, ki ga je pripravil MMC RTV Slovenija. Zmago jim je napovedalo 16 odstotkov sodelujočih, kar jih je uvrščalo na tretje mesto, več jih je prisegalo le na zmagoslavje Bosne in Hercegovine ter Švedske. Na tretje mesto pa so jih s telefonskim glasovanjem uvrstili tudi gledalci, katerih glasove je v Atene sporočil Peter Poles.

Pomislite, rockskupina je pravkar zmagala na tekmovanju za najboljšo popskladbo.

Mr Lordi

Rockovska glasba bi morala biti predvsem zabava.

Lordi