Med tiste člane zbora Perpetuum Jazzile, ki jim je uspel preboj v solozvezdništvo, spadata tudi Nuška Drašček in Nino Kozlevčar. Foto: Irena Herak
Med tiste člane zbora Perpetuum Jazzile, ki jim je uspel preboj v solozvezdništvo, spadata tudi Nuška Drašček in Nino Kozlevčar. Foto: Irena Herak
Perpetuum Jazzile
Perpetuum Jazzile sestavlja 45 navdušenih mladih obrazov, ki na odru izžarevajo ljubezen in veselje do petja in nastopanja. Foto: Irena Herak
Perpetuum Jazzile
Ker so lani sprejeli veliko novih pevk, letos na avdiciji iščejo moške glasove in vokalne bobnarje. Foto: Irena Herak
Perpetuum Jazzile
Na čelu vokalnega ansambla je že četrt stoletja Tomaž Kozlevčar, znan tudi kot dolgoletni član skupine New Swing Quartet. Foto: Irena Herak

Po dveh uspešnih koncertih, ki jih je Perpetuum Jazzile, edini slovenski džezovski zbor, ki ga že četrt stoletja vodi Tomaž Kozlevčar, pred kratkim priredil v Cankarjevem domu, in tematski razstavi "hišne fotografinje" Irene Herak Perpetuum Jazzile osebno, smo se pogovarjali s članico omenjenega vokalnega ansambla Uršo Cigler, ki nam je poleg tega, kakšne so vaje zbora in katere zvrsti so jim najbolj pri srcu, razkrila tudi, kakšne lastnosti morajo imeti morebitni novi člani Perpetuum Jazzile. Ravno v tem času namreč zbirajo prijave na avdicijo. Ste iz pravega testa tudi vi?

Utrinke s koncerta Vokal Xtravaganzza najdete tukaj.

Pred kratkim ste dva večera zaporedoma napolnili oder Cankarjevega doma. Kaj je tisto, s čimer Perpetuum Jazzile navdušuje tako številčno občinstvo?
Mislimo, da naši nastopi združujejo kakovosten in raznovrsten repertoar, kakovostno izvedbo, koreografsko razgiban odrski nastop, odlične soliste in beatboxerja (ki je pri zborovskih zasedbah v svetu velika redkost) in seveda 45 navdušenih mladih obrazov, ki na odru izžarevamo ljubezen in veselje do petja in nastopanja pred našo čudovito zvesto publiko.

Kako pogosto se zbere celoten zbor in ali vadite v takšni postavi, ki se nato dejansko znajde na odru?
Vaje imamo dvakrat na teden po dve uri, pred večjimi projekti pa tudi po tri ali štiri ure. Seveda pri tako veliki zasedbi vsakič kak član manjka, zato smo prav vsi zbrani zelo redko.

Kakšno vrsto glasbe najraje izvajate, vam je kakšna zvrst še posebej pri srcu?
Džez, pop, bossa nova, samba, funk, gospel, scat singing - skratka vse, kar je v našem repertoarju. Vsak ima seveda svoje priljubljene skladbe, a ko vse okuse sestavimo skupaj, se sestavi privlačen repertoar za široko publiko.

Trenutno ste v postopku izbiranja novih glasov. Kakšne lastnosti, poleg pevske nadarjenosti, iščete pri novih članih? Morajo imeti že izdelan glas ali je dovolj samo potencial?
Letos bomo avdicijo osredotočili samo na moške glasove in vokalne bobnarje - beatboxerje. Lani smo namreč sprejeli veliko novih pevk, osip je bil zelo majhen, zato trenutno razmerje med moškimi in ženskimi glasovi ni najbolj optimalno. Seveda bomo na avdiciji iskali že aktivne pevce, torej tiste, ki že imajo izdelan glas, pevske izkušnje in glasbeno predznanje. Vse to jim pomaga, da se lažje in hitreje vključijo v hud tempo, s katerim dela Perpetuum Jazzile. Predvsem v začetku se morajo pevci veliko novih skladb naučiti sami, doma. Tu sta jim v veliko pomoč predznanje in talent. Seveda pa so tudi izjeme - neizkušeni pevci, ki jim izjemen talent in sposobnost hitrega učenja omogočata, da normalno sledijo tistim s predznanjem.

Je glasbena izobrazba nujna ali samo zaželena?
Ni nujna, je pa zaželena.

Kakšni so načrti zbora Perpetuum Jazzile? Kdaj se obeta naslednji album (Zadnjega z naslovom Čudna noč so izdali leta 2006, op. p.), imate predvidenih že kaj koncertov?
Načrti so kot vedno veliki in drzni (smeh). V novembru začnemo snemati nov album. Naslednji celovečerni koncert, ki je sicer za naročnika in ni odprtega tipa, imamo 29. novembra v Krškem. Sicer pa lahko vse pomembne in malo manj pomembne informacije o našem delu in koncertih dobite na naši spletni strani.

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si