Kurt Cobain je umrl 5. aprila 1994, Ward Sutton pa se v šaljivem stripu sprašuje, kakšna bi bila Kurtova življenjska zgodba, če bi dočakal 84 let. Foto: The Village Voice/Ward Sutton
Kurt Cobain je umrl 5. aprila 1994, Ward Sutton pa se v šaljivem stripu sprašuje, kakšna bi bila Kurtova življenjska zgodba, če bi dočakal 84 let. Foto: The Village Voice/Ward Sutton
Za Davea Grohla, v resnici uspešnega glasbenika, ki sodeluje pri več različnih projektih, se v primeru, da bi Kurt še živel, v Suttonovi domišljiji stvari ne bi najbolje iztekle ... Foto: The Village Voice/Ward Sutton
Če bi bil Kurt še živ, bi morda Axl in Slash že davno zakopala bojno sekiro in že pred več kot desetletjem izdala Chinese Democracy. Kdo ve ... Foto: The Village Voice/Ward Sutton

Dave Grohl, jezen zaradi nedejavnosti in Kurtove prostovoljne osame, skupini predstavi lastne demoposnetke. Kurtova besna reakcija postane kar legendarna: 'Saj nismo The Beatles,' zabiča Grohlu. 'Jaz pišem pesmi.' Nirvana razpade.

Odlomek iz stripa In Bloom

V šaljivem stripu In Bloom - ime je dobil po istoimenski pesmi Nirvane; videospot zanjo prilagamo spodaj - v spletni izdaji newyorškega časopisa The Village Voice Ward Sutton ugiba, kako bi se staral pokojni idol grunge generacije, ki je, verjeli ali ne, mrtev že 15 let.

Prevedeno in prirejeno različico Kurtove življenjske zgodbe vam ponujamo v branje, strip, v katerem se je Sutton v posmehljivem slogu dotaknil tudi trenutkov iz glasbene zgodovine, ki so se dejansko zgodili, namignil pa je tudi na očitke, ki jih je od Kurtovih oboževalcev požela Courtney Love (Cobain naj bi namreč po mnenju nekaterih napisal najuspešnejši album njene skupine Hole z naslovom Live Through This), pa najdete tukaj.

5. april 1994: Kurt zaradi duševnega trpljenja in obupa seže po puški. A za trenutek se ustavi, ko v glavi zasliši melodijo. Namesto za puško prime za kitaro in začne ustvarjati.

Leto 1996: Kurt se za dve leti zapre v spalnico, noče na turnejo in noče govoriti z novinarji ter se obsedeno zakoplje v delo ob epskem glasbenem opusu z naslovom Fetid. Na spletu se pojavi nedokončan demoposnetek z naslovom Sad Little Pisces Jesus Man. Nirvanini oboževalci so na trnih.

Dave Grohl, jezen zaradi nedejavnosti in Kurtove prostovoljne osame, skupini predstavi lastne demoposnetke. Kurtova besna reakcija postane legendarna. "Saj nismo The Beatles," zabiča Grohlu. "Jaz pišem pesmi." Nirvana razpade. Nekaj mesecev pozneje Dave Grohl izda soloalbum. In čeprav je pesem This Is A Call prava uspešnica, kritiki album označijo za "lahkotnejšo" različico Nirvane. Naslednji Grohlov album oboževalci prezrejo, saj ga vidijo kot "tipa, ki je ubil Nirvano". Preseli se v Los Angeles in postane priložnostni bobnar, ki sem pa tja nastopi na kakšnem koncertu.

Leto 1997: Poznavalci začnejo dvomiti, da bo Fetid sploh kdaj izšel. Cobain se jezno odzove: "Album prihaja - saj nisem Axl Rose!" Ta komentar besnega Axla prisili v to, da požre svoj ponos in se ponovno združi s Slashem. Še isto leto Guns n'Roses izdajo Chinese Democracy, velikansko uspešnico, ki jo vsi hvalijo zaradi njene "grobe spontanosti".

Krožiti začnejo govorice, da je Kurt na antidepresivih in da je nehal pisati glasbo. Njegova mati se odloči spregovoriti. "Pridružil se je tistemu neumnemu klubu rockzvezdnikov - kot John Lennon -, ki se umaknejo iz soja žarometov, da bi postali gospodinjci."
Leto 1998: Kurt se pod pritiskom založbe odloči pojaviti na MTV-jevih glasbenih nagradah, kjer nagrado za najboljši videospot izroči Backstreet Boysom.

Ker se mu trenutno stanje v glasbeni industriji gabi, Cobain oznani, da se za vedno umika iz glasbenih vod, kar izjemno razočara njegove oboževalce. V odgovor Neil Young izda album Sleeps With His Demons o "tragediji" Kurtove upokojitve.

Leto 2000: Hole, skupina Courtney Love, izda četri album uspešnico, Don't Need It, ki ga Courtney Love opiše kot "konceptualni album, napisan z vidika izmišljenega superzvezdnika, ki se zagrenjen umakne z glasbene scene".

Leto 2002: Obubožani Krist Novoselic moleduje Kurta, naj mu dovoli izdati zbirko redkih pesmi Nirvane. Kurt zažge vsak posnetek Nirvane, ki ga lahko najde.

Leto 2004: Zdolgočasena Courtney se loči od Kurta in ga obere do zadnjega fičnika. Kurt se mora vrniti v glasbo, zato posname novo priredbo pesmi Davida Bowieja, tokrat Blue Jean, za TV-reklamo. Nekoč "glasnik generacije" postane glasnik kavbojk Levi's. Bob Dylan le nemočno spremlja to sramoto.

Leto 2005: Kurt izgine. Na spletu se pojavi blog z naslovom Territorial Pissings, ki naj bi ga pisal "neki" Kurdt Kobain. Opazijo ga fanatični teoretiki zarote, ki v njem iščejo namige, da ga piše Kurt.

2034: Cobain se ponovno združi z Grohlom in Novoselicem in končno posname sedemurni Fetid, ki izide pri glasbeni založbi pod okriljem verige kavarn Starbucks. Glasba navduši zagrizene ostarele oboževalce, a ima predvsem vrednost časovnega stroja in pogori na lestvicah. Starbucks bankrotira, je pa koncert Nirvane v Seattlu uspešnica pri starejših občanih, ki se divje razmetavajo pod odrom.

2051: Kurt Cobain mirno umre v svojem počivalniku. Iz zvočnikov doni glasba Melvinsov.

A. K.

Dave Grohl, jezen zaradi nedejavnosti in Kurtove prostovoljne osame, skupini predstavi lastne demoposnetke. Kurtova besna reakcija postane kar legendarna: 'Saj nismo The Beatles,' zabiča Grohlu. 'Jaz pišem pesmi.' Nirvana razpade.

Odlomek iz stripa In Bloom