Čeprav se vam to morda ne zdi mogoče, je 'deček glasnik' grungea umrl že pred 'davnimi' 15 leti. In če že nekaj časa 

razmišljate, da bi si spet zavrteli kakšno Nirvanino ploščo, ni bolj primernega časa kot zdaj. Foto:
Čeprav se vam to morda ne zdi mogoče, je 'deček glasnik' grungea umrl že pred 'davnimi' 15 leti. In če že nekaj časa razmišljate, da bi si spet zavrteli kakšno Nirvanino ploščo, ni bolj primernega časa kot zdaj. Foto:
Cobainovi oboževalci se na klopci v bližini hiše, v kateri si je vzel življenje, še vedno vsako leto spomnijo obletnice smrti svojega vzornika. Foto: EPA
Nirvana: Nevermind
'Klasični' album Nirvane Nevermind je izšel 24. septembra 1991 in postal presenetljiva uspešnica. Januarja leta 1992 je z vrha Billboardove lestvice izrinil album Dangerous Michaela Jacksona. Nevermind glasbeni kritiki uvrščajo med enega najpomembnejših glasbenih izdelkov vseh časov.

Ni bilo velike pozornosti medijev ... Nismo imeli zvezd v očeh ... V odsotnosti čara uspeha je iz nas bruhal glasbeni navdih. Ni bilo motečih dejavnikov.

Chris Cornell o 'zlatih časih grungea'

Šele tri dni pozneje, 8. aprila, so Cobaina našli mrtvega na njegovem domu v Seattlu. Ta dan so oboževalci z vsega sveta prihajali domov iz šol ali služb in na televizijski postaji MTV v živo spremljali dogajanje. Tudi letos se je na obletnico tragedije v bližini takratnega Cobainovega domovanja zbrala množica ljudi, največ pa jih je prišlo na neuradni spomenik pevcu - pred klopco v seattleskem Viretta Parku. Kurt namreč nima "uradnega" groba.

O Cobainovem življenju, vplivnem glasbenem ustvarjanju, burnem zasebnem življenju in propadu je bilo napisano že ogromno. Zaradi tragičnega konca mnogi dediščino Cobaina in njegove skupine povezujejo z depresijo, ki je mučila pevca, piše Michael Ventre v prispevku za MSNBC. A mnogi, ki so se znašli v središču gibanja grungea, ki je dobilo ime šele dolgo po svojem nastanku, se tega obdobja spominjajo kot lepega. Kot je povedal Chris Cornell, nekdanji pevec in kitarist skupine Soundgarden, enih najpomembnejših sodobnikov Nirvane v Seattlu poleg Pearl Jam in Alice Chains : "Ni bilo pravil. Tako se je uveljavil izraz alternativa. Pomenil je kar koli alternativnega splošnemu okusu množic."

Prav to, da mediji "alternativcem" niso namenjali pozornosti, in osredotočenost na glasbo samo je po Cornellovem mnenju omogočalo takšno čistost takratne glasbe, citira Ventre: "Ni bilo velike pozornosti medijev ... Nismo imeli zvezd v očeh. Opravljali smo navadna slabo plačana dela, da bi se preživljali in lahko živeli za glasbo, si kupovali kitare, strune in druge pripomočke ... V odsotnosti čara uspeha je iz nas bruhal glasbeni navdih. Ni bilo motečih dejavnikov."

V takšnem ozračju se je znašel Kurt Cobain, čustven fant, ki je odrasel v ribiškem mestecu Aberdeen blizu Seattla in "je proti njemu, še preden je prvič prijel za kitaro, delovalo veliko sil", je zapisal Charles R. Cross, avtor Cobainove biografije Heavier Than Heaven, ki je v času Nirvaninega vzpona delal za glasbeno revijo v Seattlu. "Prihajal je iz družine, v kateri sta pustošila alkohol in depresija," pravi Cross. "Na neki način sem presenečen, da mu je uspelo ustvariti toliko glasbe."

80. še zdaleč niso bila zlata doba popularne glasbe. Plehki dolgolasci so naselili glasbeno obzorje, punk je bil že dolgo mrtev, ljubitelji resnejšega zvoka pa so si želeli nekaj novega, pomenljivega, "nesintetizarorskega". "Tik preden so Nirvana začeli snemati Nevermind, so pred njimi v istem studiu snemali heavymetalci Warrant. To je bil odsev glasbenega preskoka," pravi Cross o Nirvani in grungeu nasploh. "Če je grunge imel kakšno temo ali motiv, je bilo to biti sam svoj, avtentičen, ne delovati po nekem vzorcu. Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains ... včasih so bili to grdi moški, ki so delali močno glasbo. Kar je bilo pomembno, je bila glasba, ne videz," zaključuje.

Predstavljamo vam 10 skupin, ki so najbolj zaznamovale obdobje, ki je dobilo ime grunge. Obdobje, ki ga že dolgo ni več. Nekateri pravijo, da je umrlo skupaj s Kurtom Cobainom tistega deževnega aprilskega dne v Seattlu pred 15 leti.

Alenka Klun; delno povzeto po MSNBC
alenka.klun@rtvslo.si

Ni bilo velike pozornosti medijev ... Nismo imeli zvezd v očeh ... V odsotnosti čara uspeha je iz nas bruhal glasbeni navdih. Ni bilo motečih dejavnikov.

Chris Cornell o 'zlatih časih grungea'
Pearl Jam: Vokalist Eddie Vedder, kitarista Mike McCready in Stone Gossard, basist Jeff Ament in izmenjujoči se bobnarji Dave Abbruzzese, Matt Chamberlain, Dave Krusen in Matt Cameron, so se našli leta 1990 in odtlej prodali 30 milijonov plošč samo v ZDA. Med njihovimi najbolj znanimi skladbami so Alive, Even Flow in Better Man, znani pa so tudi po javni bitki z distributerjem vstopnic za koncerte Ticketmaster. Skupina je letos ponovno izdala svoj 'klasični' album Ten, ki je prvič izšel leta 1991, do leta 2011 pa nameravajo na novo izdati svojo celotno diskografijo in tako zaznamovati 20-letnico skupine.
Alice in Chains: Pevec Layne Staley, kitarist Jerry Cantrell, bobnar Sean Kinney in basist Mike Starr (pozneje ga je nasledil Mike Inez) so se spoznali leta 1987. Samo v ZDA so prodali več kot 15 milijonov albumov. Staley se je dolga leta boril z odvisnostjo od mamil in 19. aprila 2002 umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina. Leta 2006 se je skupina ponovno našla, vokale je prevzel William Duvall.
Screaming Trees: Kitarista Mark Lanegan in Gary Lee Conner, basist Van Conner in bobnar Mark Pickerel so skupino sestavili leta 1985 v Ellensburgu v zvezni državi Washington. Leta 1990 je Pickerela nadomestil Barrett Martin in skupina je dve leti pozneje izdala svoj znameniti album Sweet Oblivion. Bend, najbolj znan po pesmih Nearly Lost You, Dying Days in Dollar Bill, je razpadel leta 2000.
Stone Temple Pilots: Pevec Scott Weiland, basist in kitarist Robert in Dean Deleo in bobnar Eric Kretz so se spoznali že leta 1986, a prvič pod imenom Stone Temple Pilots zaigrali leta 1992. Zagotovo poznate vsaj njihovo pesem Creep. Tudi tokrat so uspeh skupine zasenčila mamila, natančneje Weilandove težave z odvisnostjo, in skupina je leta 2003 razpadla. Weiland je nekaj časa pel pri Velvet Revolver, STP pa naj bi leta 2010 izdali novi album.
Soundgarden: Pevec Chris Cornell, basist Ben Shepherd (nasledil je Jasona Evermana, pred katerim je bas igral ustanovni član Hiro Yamamoto), kitarist Kim Thayil in bobnar Matt Cameron (nasledil je Scotta Sundquista) so se spoznali leta 1984 in posneli številne uspešnice, ki jim je uspel tudi preboj na radijske in televizijske postaje: Black Hole Sun, Spoonman, Rusty Cage ... Med snemanjem albuma Down on the Upside so postala trenja v skupini premočna in leta 1997 so razpadli. Cornell je začel peti pri skupini Audioslave in snemati soloprojekte - nazadnje je s producentom hiphopa Timbalandom posnel razvpiti Scream.
Hole: Pevka Courtney Love, kitarist Eric Erlandson, basistka Jill Emry in bobnarka Caroline Rue, ki sta jo nato nadomestili Leslie Hardy in za njo Patty Schemel, so se v skupino združili leta 1989. Courtney se je 24. februarja 1992 poročila s Kurtom Cobainom in mu šest mesecev pozneje rodila hčer Frances Bean. Mnogi so namigovali, da je pri oboževalcih Nirvane osovražena Courtney, ki danes upravlja s Cobainovo zapuščino, pisanje pesmi nauspešnejšem albumu Live Through This prepustila kar Kurtu. In se nato pod njih sama podpisala kot avtorica. Skupina je leta 2002 razpadla in Love se je posvetila solokarieri.
Mudhoney: Pevec Mark Arm, basist Matt Lukin, bobnar Dan Peters in kitarist Steve Turner so se našli leta 1988. Med njihove najbolj znane pesmi spadajo Touch Me I'm Sick, Suck You Dry in Generation Spokesmodel. Skupina je zagotovila prepoznavnost tudi sloviti seattleski neodvisni založbi Sub Pop. Danes še vedno snemajo in koncertirajo z Guyem Maddisonom na kitari, njihov zadnji album The Lucky Ones je izšel maja lani.
Zasedba Temple of the Dog je nastala leta 1990 kot poklon Andrewu Woodu, nekdanjemu pevcu skupin Mother Love Bone in Malfunkshun, ki je umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Poleg Eddieja Vedderja in Chrisa Cornella so zasedbo sestavljali kitarist Stone Gossard, basist Jeff Ament, kitarist Mike McCready in bobnar Matt Cameron. Izdali so en album, naslovljen preprosto Temple of the Dog.
The Melvins: pevec Buzz Osbourne, bobnar Dale Crover (nasledil je Mika Dillarda) in basist Matt Lukin (sledili so mu Lori Black, Joe Preston in Jared Warren), so nastali v začetku 80. let. Njihov veliki oboževalec je bil tudi sokrajan iz Aberdeena, Kurt Cobain, ki jim je v časih pred Nirvano pomagal nositi opremo na koncerte. The Melvins še naprej koncertirajo in snemajo plošče.
Nirvana: Kurt Cobain, Krist Novoselic in Dave Grohl so se spoznali leta 1987 v Aberdeenu v zvezni državi Washington in za večno spremenili tok glasbene zgodovine. Med njihove najbolj znane pesmi uvrščamo Smells Like Teen Spirit, Rape Me in All Apologies. Cobain, ki se je spopadal z odvisnostjo od heroina, želodčno boleznijo in s svojimi demoni, ki jih je povzročila nenadna slava, si je vzel življenje 5. aprila 1994. Grohl je nadaljeval uspešno glasbeno kariero pri več skupinah, najbolj znani so The Foo Fighters, Novoselic pa je med drugim igral pri Sweet 75 in Eyes Adrift.