Jakob Dylan tako kot oče Bob ohranja tradicijo ameriškega rocka. Foto:
Jakob Dylan tako kot oče Bob ohranja tradicijo ameriškega rocka. Foto:
Tom Petty
Jakob Dylan glasbeno bolj spominja na 'sina' Toma Pettyja kot pa na naslednika Boba Dylana. Foto: EPA
Bob Dylan
Bob Dylan žanje priznanja za svoj zadnji album Modern Times. Foto: EPA

Najmlajši sin Boba Dylana, ki te dni nase še vedno opozarja z odličnim albumom Modern Times, Jakob Dylan, je namreč z založbo Columbia Records, za katero snema tudi 'bolj znani' Dylan, podpisal pogodbo o snemanju albuma. Pogodbo je pravzaprav podpisala skupina Wallflowers, katere vodja je Jakob Dylan. Zadnji album so Wallflowers izdali lani, v ZDA pa je novce zanj odštelo 102.000 ljudi.

Blizu očetu, a ga vendar ne posnema
Jakob Dylan se ni razvil v velikega upornika, kakršen je bil njegov oče. Če bi se, bi verjetno 'udaril' povsem drugačno glasbeno linijo; takšno, ki bi njegovo delo jasno razločevala od očetovega. A Jakob Dylan ostaja zvest tradicionalnemu ameriškemu rocku s koreninami v šestdesetih. Obenem pa je treba poudariti, da glasba skupine Wallflowers vendar ne spominja povsem na delo Boba Dylana. Precej bližje je maniri Toma Pettyja in njegove skupine The Heartbreakers. Skupina Wallflowers je bila tako del širšega gibanja, ki je v ZDA v devetdesetih skušalo oživiti tako imenovane 'korenine' rocka. A izpolnjevanje tega poslanstva je bilo vse prej kot lahko. Prodaja prvenca je bila zelo pičla, celo tako pičla, da se je založba Virgin skupini preprosto odrekla.

Malo gor in malo dol po lestvici
Štiriletno mučenje je bilo pri koncu leta 1996, ko je singel One Headlight postal pravi hit in je pomagal album Bringing Down the House popeljati v 'Top 10'. Pesem One headlight je Jakobu Dylanu prinesla celo dva grammyja: za najboljšo rockovsko pesem in najboljšo rockovsko izvedbo. In Jakob Dylan kar naenkrat ni bil le Dylan mlajši, ampak zrel izvajalec, ki ga očetova senca ne zakriva več. Leto 2000 je prineslo pri kritikih izredno dobro sprejet album Breach, ki pa ljudstva ni navdušil. Dylanova klapa se je zato lotila bolj 'razumnega' projekta in leta 2001 izdala bolj komercialen album Red Letter Days. Rebel, Sweetheart (2005) pa je bil spet nekoliko bolj po okusu zahtevnejših poslušalcev.

Poleg snemanja novega albuma ima Jakob Dylan v igri še eno zaposlitev. Z glasbo opremlja dramo Six Degrees (Šest stopinj) televizijske hiše ABC, naslovna pesem Here Comes Now pa je že dokončana.