Isaac Hayes je po devetih letih ugotovil, da nanizanka South Park ni politično korektna. Foto:
Isaac Hayes je po devetih letih ugotovil, da nanizanka South Park ni politično korektna. Foto:

Hayes, ki s svojim glasom že od leta 1997 oživlja lik Chefa, se je za ta korak odločil zaradi vsebin zadnjih epizod, v katerih se norčujejo iz verskih skupnosti. Predvsem mu ni všeč odnos do Scientološke cerkve, katere član je tudi sam: novembra so si v eni epizodi southparkovci pošteno privoščili Toma Cruisa, najbolj znanega zvezdniškega privrženca scientologije. Mali Stan si je v tistem delu začel domišljati, da je novi Ron L. Hubbard (ustanovitelj scientologije).

Napad vesti
"Seveda je na tem svetu satira zelo dobrodošla, toda kot dolgoletni borec za pravice ljudi ne morem podpirati tv-projekta, ki se nestrpno in zadrto obnaša do različnih religij," je o svojem odstopu dejal Hayes.

Svetohlinec ali aktivist?
22. marca si bodo gledalci že lahko premierno ogledali prvo epizodo desete sezone South Parka. Matt Stone, eden izmed ustvarjalcev South Parka, ob Isaacovem odhodu opozarja, da se je animirana serija v preteklosti že neštetokrat norčevala iz Katoliške cerkve, pa "dejavnega borca za človekove pravice" to nikoli ni motilo: "Napad verske občutljivosti ga je doletel, šele ko smo se lotili njegove vere. Pri tem govoriti o političnem aktivizmu ni ravno pošteno." Ustvarjalci nanizanke so se vseeno strinjali, da bodo 63-letnega pevca razrešili obvez; prav tako se nočejo raziti z velikim sodnim sporom. Producenti se še niso odločili, ali bo debelušnemu kuharju zdaj glas posojal kdo drug ali pa ga bodo iz South Parka preprosto črtali.