Jeff Beck velja za enega najvplivnejših kitaristov v zgodovini rockglasbe. Foto: EPA
Jeff Beck velja za enega najvplivnejših kitaristov v zgodovini rockglasbe. Foto: EPA

Koncert 14. najboljšega kitarista vseh časov po oceni glasbene revije Rolling Stone, je uvedel nastop kanadske glasbenice Neema.

Jeff Beck (1944), eden izmed najbolj vplivnih kitaristov v popularni glasbi, je kariero začel v skupini The Yarbirds, s katero sta sodelovala še dva "kitarska heroja", Eric Clapton in Jimmy Page. Leta 1965 je s pevcem Rodom Stewartom in basistom Ronom Woodom ustanovil skupino The Jeff Beck Group. Njihovi albumi, kot sta Truth (1968) in Beck-Ola (1969), so bili zgled številnim hardrockovskim zasedbam. Naslednji Beckov korak je bil ustanovitev tria z basistom Timom Bogertom in bobnarjem Carminom Appicem. Trenutno v njegovi spremljevalni skupini nastopa priznana basistka Rhondo Smith, med drugim dolgoletna sodelavka Princea.

V preteklem letu se je Beck, petkratni grammyjev nagrajenec, odpravil na svetovno turnejo z novim, desetim studijskim albumom Emotion & Commotion, za katerega je prejel dva grammyja, za najboljši rockovski instrumentalni in najboljši popposnetek. Kot je Beck dejal za Delo, si je vedno želel posneti album s celotnim orkestrom, nekakšen klasični album s posebnim preobratom. Na njem gostujejo izjemne vokalistke, kot so Imelda May, Joss Stone in Olivia Safe.

Na drevišnjem koncertu bo Beck s podporo spremljevalne skupine izvedel skladbe z omenjenega albuma pa tudi druge uspešnice iz 40-letne kariere, je dejal Kovačič.