Ivo Pogorelić s samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen. Foto: Maribor 2012
Ivo Pogorelić s samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen. Foto: Maribor 2012

Ivo Pogorelić.

Poslušalcem je predstavil Koncert za klavir in orkester v e-molu Friderika Chopina in Simfonijo št. 2 v D-duru Johannesa Brahmsa. Koncert v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor je bil že pred dnevi razprodan,.

Kot je na novinarski konferenci ta teden povedal vodja programskega sklopa Terminal 12 Aleš Šteger, je za koncert vladalo veliko zanimanje, še posebej pri občinstvu iz sosednje Avstrije. Dan prej je zasedba nastopila v Zagrebu in prav tako napolnila dvorano Vatroslav Lisinski.

Zagrebška filharmonija se ponaša s kar 140-letno tradicijo in je osrednji kulturni ambasador Hrvaške. Tokrat bo simfonični orkester zaigral pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka, ki velja za enega najpomembnejših dirigentov današnjega časa. Visoko cenjen tako v Vzhodni kot Zahodni Evropi redno dirigira priznanim orkestrom, kot so na primer berlinski filharmoniki in dunajski simfoniki.

Pogorelić sinonim za Chopina
S presežki opisujejo tudi pianista Iva Pogorelića, ki je sinonim Chopinove glasbe. Njegove interpretacije navdušujejo in razdvajajo ves kulturni svet. S samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen.

Pogorelić je začel igrati klavir s sedmimi leti, pet let pozneje pa je odšel v Moskvo, kjer je pozneje tudi diplomiral na Moskovskem konservatoriju. Leta 1976 je začel intenzivno študirati pri priznani gruzijski pianistki Alizi Kezeradze, ki je usodno zaznamovala njegovo tako umetniško kot osebno življenjsko pot. Že s prvim nastopom v newyorški Carnegie Hall leta 1981 je začel zmagovito koncertno pot po številnih svetovno znanih glasbenih odrih, kjer so bili njegovi nastopi razprodani.