To je peto mednarodno tekmovanja pihalnih orkestrov v Sloveniji, ki se ponaša z dolgo godbeniško tradicijo. Foto: Zavod Maribor 2012
To je peto mednarodno tekmovanja pihalnih orkestrov v Sloveniji, ki se ponaša z dolgo godbeniško tradicijo. Foto: Zavod Maribor 2012
MareziJazz je že tradicionalno poletje na Obali odene v zvoke džeza in spodbuja k večji poslušanosti big bandovske glasbe pri nas.
MareziJazz že tradicionalno poletje na Obali odene v zvoke džeza in spodbuja k večji poslušanosti glasbe velikih džezovskih orkestrov pri nas. Foto: www.marezijazz.si/

Na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Evropske prestolnice kulture, je vsak izmed orkestrov izvedel dve obvezni skladbi slovenskega skladatelja, skladbo države, od koder orkester prihaja, in skladbo po lastni izbiri. Obvezne slovenske skladbe podpisujejo Nejc Bečan, Igor Krivokapič in Rok Golob. O najboljših orkestrih presoja tričlanska strokovna žirija, v kateri so Igor Krivokapič in Ivan Marin iz Slovenije ter Siegmund Andraschek iz Avstrije.

Ob tekmovalnem delu je na Titovem trgu potekal spremljevalni program, ki prinaša ob nastopih pihalnih orkestrov še predstavitev domačih mažoretnih skupin in Big Banda Musikschule St. Stefan im Rosental iz Avstrije, tamburaškega orkestra KUD Gaj Zagreb iz Hrvaške in Akademik Big Banda iz Rusije.

Tekmovanje prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti skupaj z mestno občino Velenje, glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje in kulturnim društvom Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Slovenija se ponaša z dolgo godbeniško tradicijo, zato ne preseneti, da je do zdaj izpeljala štiri mednarodna tekmovanja pihalnih orkestrov - v Kopru, Velenju in Novem mestu. Na vseh je sodelovalo 62 pihalnih orkestrov iz 13 držav, ocenjevali pa so jih mednarodno priznani strokovnjaki.

Zgrabi zvok v Marezigah
Na drugem koncu Slovenije, v vasici Marezige nad Koprom, pa je potekal 8. mednarodni festival MareziJazz, tradicionalno srečanje velikih džezovskih orkestrov, ki prav tako poteka pod okriljem JSKD-ja in ob pomoči mareziškega mladinskega društva in Zveze big bandov Slovenije.

Mednarodni festival MareziJazz, o katerem prireditelji pravijo, da je največji tovrstni festival v srednji Evropi, vsako leto v slikovito vas z razgledom na slovensko obalo privabi številne glasbene sladokusce, željne džeza in ritmov džezovskih orkestrov. Letos se v Marezigah predstavlja 15 zasedb in več kot 300 glasbenikov. V okviru festivala bo tudi letos potekal dvodnevni izobraževalni džezovski seminar Zgrabi zvok, namenjen tako ljubiteljskim kot profesionalnim glasbenikom.