Recital basbaritonista Juana Vasleta je bil izveden kot del programa 22. koncertne sezone Embassy Series, v katerem slovensko veleposlaništvo v ZDA sodeluje že peto sezono zapored. Foto: Veleposlaništvo v Washingtonu
Recital basbaritonista Juana Vasleta je bil izveden kot del programa 22. koncertne sezone Embassy Series, v katerem slovensko veleposlaništvo v ZDA sodeluje že peto sezono zapored. Foto: Veleposlaništvo v Washingtonu

Recital basbaritonista je bil izveden kot del programa 22. koncertne sezone Embassy Series, v katerem veleposlaništvo sodeluje že peto sezono zapored. Poleg prej navedenih del je interpretiral nekaj opernih arij klasičnega repertoarja za basbariton ter nemške in argentinske skladbe.

Vasleta je na klavirju spremljal George Peachey, prireditve pa se je udeležilo okoli 90 gostov, med njimi nekdanji veleposlanik v Sloveniji Allan Wendt in 30 članic združenja s področja medicine in farmacije Healthcare Businesswomen Association.

Ves mesec kulture stare celine v ZDA
Koncert je bil eden osrednjih dogodkov programa Evropskega meseca kulture, ki so ga že četrto leto zapored pripravila veleposlaništva članic EU-ja v Washingtonu v sodelovanju z uglednimi partnerji na področju kulture. Z različnimi prireditvami, razstavami in koncerti se v maju na različnih lokacijah po prestolnici ZDA predstavlja vseh 28 držav članic EU-ja.

Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini, pevsko diplomo si je pridobil na Visokem inštitutu za umetnost (Instituto Superior de Arte) v Teatru Colon v Buenos Airesu. Izpopolnjeval se je v Münchnu, Londonu, na Dunaju in v Ljubljani pri Ernstu Haefligerju, Antonu Dermoti, Heather Harper in Ferdinandu Radovanu. Nastopal je kot operni in koncertni pevec v Teatru Colon in v drugih južnoameriških gledališčih.

Leta 1988 je bil Vasle finalist mednarodnega pevskega natečaja Luciano Pavarotti v Filadelfiji v ZDA. Od leta 1990 je stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je odpel vrsto pomembnih basovskih vlog. Leta 2010 je prejel Betettovo nagrado za umetniške dosežke v glasbeni poustvarjalnosti, ki nosi ime po skladatelju, opernem pevcu in glasbenem pedagogu Juliju Betettu (1885-1963).