Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 18 glasov Ocenite to novico!
Laibach: We Will Go To Mount Paektu
Gora Paektu je najvišji vrh Korejskega polotoka in velja za mitološki kraj rojstva vsega korejskega naroda. Na posnetku je prizor iz videa, ki ga je za Laibach posnel Morten Traavik. Foto: YouTube
VIDEO
Laibach se pripravlja na...

Dodaj v

Video: Laibach "gredo na goro Paektu"

Pred odhodom v Severno Korejo
11. avgust 2015 ob 13:42,
zadnji poseg: 11. avgust 2015 ob 13:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na ogled je novi video zasedbe Laibach, ki spremlja pesem We will go to Mount Paektu - sicer ena najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong - in je nastal pred odhodom zasedbe v Severno Korejo.

Za režijo videa je poskrbel Morten Traavik, ki je prav tako zaslužen za Laibachov video The Whistleblowers. In tudi sicer je Traavik ključna oseba tega prihajajočega severnokorejskega podviga.

Norveški režiser je namreč tisti, ki se je dogovoril za dva koncerta skupine Laibach v Pjongjangu. Že v prejšnjih petih letih je v Severni Koreji organiziral več glasbenih in kulturnih dogodkov, s čimer si je pridobil naklonjenost tamkajšnjih oblasti in tudi nastop skupine Laibach tam ne bi bil mogoč brez njegovih povezav in umetniškega vodenja.

Osvajanje najvišjih vrhov
Gora Paektu je najvišji vrh Korejskega polotoka in velja za mitološki kraj rojstva vsega korejskega naroda. "Severna Koreja je na Zahodu prikazana kot najbolj zaprta država na svetu, vendar je v resnici bolj odprta za zunanji svet, kot to prikazujejo prevladujoča medijska poročila," je povedal Traavik za BBC.

Severnokorejski pop na željo gostiteljev
Člani zasedbe pravijo, da s koncertom ne želijo provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države. Na gostovanju bodo javno podprli združitev obeh Korej, dodajajo. "Korejski narod in korejski polotok je nasilno in dramatično razdružen in zato je treba podpreti njihove legitimne težnje po združitvi."

Traavik je še dodal, da Severna Koreja potrebuje Laibach, kot Laibach potrebuje Severno Korejo, zato je organiziral severnokorejsko turnejo. Laibach je čez čas prejel uradno vabilo, na katerega se bo, kot pravi, prijazno odzval. Na vabilu je bilo zapisano, da naj program prilagodi občinstvu, kar bodo glasbeniki upoštevali.

In kot je povedal Jani Novak v Poletni sceni, so priredbo pesmi ustvarili na željo gostiteljev, člani Laibach pa upajo, da se jim bodo pri izvedbi v Pjongjangu na odru pridružile tudi članice zasedbe Moranbong.

Spodaj si lahko pogledate nov Laibachov video za pesem We will go to Mount Paektu in še izvedbo zasedbe Moranbong.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 11.08.2015 ob 14:04
Dobra!
Tine Maza
# 11.08.2015 ob 14:33
Prilagajanje S. Korejskim navodilom je po mojem žalostno. Je pa res, da Laibach to nared na svoj subverziven način.
Kobilica-poet
# 11.08.2015 ob 21:17
če Laibachu vzameš postmodernizem.......kaj ostane od njih?
severna zvezda
# 11.08.2015 ob 19:16
Beda, zakaj posiljujete s to bedno glasbo.

.....Razen zgražanja določenih političnih grupacij in posameznikov, ki sicer menda dnevno skrbijo za dobrobit planeta in prebivalcev, 'knede :), prav noben ne posiljuje s to glasbo. V končni fazi smo avgusta, ni 99,99 % ljudi prilepljenih na MMC in ''posiljenih'' - kot to očitno doživljaš ti ......

Nekaj drugega pa bi res lahko rekli o ''posiljevanju'' z raznimi modrijani, žagarcami, čuki, Janiji ipd. umetniki, ki imajo abonirane prime-time ure na 1. programu tv-SLO......
Senzor
# 11.08.2015 ob 17:25
Je pa sramota za to deželo s svojevrstno zgodovino, da jim zdaj vladajo taki posamezniki.

http://www.political-humor.org/wp-content/uploads/2013/04/respect_my_autho
ritah.jpg


Ali pa je to samo logična kulminacija preteklega monarhizma in fevdalizma?
Senzor
# 11.08.2015 ob 17:21
Dobro, so priredili svoj stil. Sem že mislil, kako je severnokorejska partija sploh sprejela zasedbo, ki vokalno včasih zveni kot napol Cannibal Corpse? Pa že brez tega se mi zdi nastop... rahlo bizaren dogodek. A so oni tam dol preverili glasbo te skupine in so pripravljeni svojo glasbo spraviti na naslednji nivo? Mogoče to začne nov stil. Svet pozna afganistanski rap, zdaj prihaja juche hard rock. :)
generacija56
# 11.08.2015 ob 14:12
Glasba? Kot umetnost? No ja...

Je pa ZELO pohvalno, kar počnejo...
ti-ne
# 13.08.2015 ob 12:30
D best, da gredo v SK ampak priredba je res konfekcijska.
Kot je nekdo napisal a la Regina.
Vse kar je ostalo od Laibacha je Milanov glas.
ginza
# 13.08.2015 ob 10:13
Oglejte si prispevek Johna Oliverja o "Laibach gre v S.Korejo". Za crknit smešno.
Haso
# 11.08.2015 ob 17:10
Beda, zakaj posiljujete s to bedno glasbo.
Peroz
# 11.08.2015 ob 14:07
Kot Regina ali kaka sruga slov. popevkarica:)
Sploh ni slab komad.
DrMatilda
# 11.08.2015 ob 20:58
Moram povedati, da me je pesem v izvedbi korejskih tovarišic bolj navdušila, čeprav nisem zadovoljen z nastopom. Tista debeluška na desni je malo fušala, zdi se mi tudi, da je ena violina malo zamujala. Lahko bi več vadile, da se take stvari ne bi mogle zgoditi. Najboljša pevka je tista v sredini, ampak ji je na koncu zmanjkalo glasu, in to prav na glavnem nastopu, ko se v ozadju prikaže veliki vodja, ki pogumno tišči roke v svoj zimski plašč, v katerem je najbrž preplezal na vrh gore. Me spomni na našega tovariša Kučana, tudi on se je ob osamosvojitvi povzpel na Triglav.
Tisti tarididu taridida je večen napev, ne morem se ga naveličati, vsaj še par dni mi bo odzvanjal v glavi. Izjemen nastop, res bi bilo lepo videti izvedbo, v kateri bi Laibach peli backvokale, ampak morajo zamenjati video ozadje, da se ne bi osmešili pred dosmrtnim predsednikom partije in države in mu kazali svoje podalpske riti.
Verjetno bo to najpomembnejši nastop Laibach v njihovi karijeri, ki bo odmeval po celem svetu, naj se ve, da je severno korejska glasba dosegla nivo zimzelenih popevk iz 70-tih.
božo1
# 11.08.2015 ob 15:26
Joe Malkovich
Sramota za vsak band, da igra klavcu kot je Kim.

Z izjavami bodi zadržan in počakaj, da se vrnejo in ti razložijo tisti, ki vedo kaj več. Možno tudi, da imaš kaj prav, toda raje počakaj in glej posnetke bolj od blizu, recimo iz Bližnjega vzhoda.
ivod
# 11.08.2015 ob 15:28
... pri nas se končujejo slovesnosti ob 70. letnici zmage nad fašizmom in nacizmom ter kolaboranti; v Koreji pa ob 70. letnici zloma japonske okupacije ...
... Laibach je pa še vedno korak pred časom ...
bubu53
# 11.08.2015 ob 16:42
Laibach so zakon,edini,ki bodo zapisani poleg Buldožerjev z Markom Brecljem v brezčasnosti.
Joe Malkovich
# 11.08.2015 ob 15:20
Sramota za vsak band, da igra klavcu kot je Kim.
Joe Malkovich
# 11.08.2015 ob 15:19
Who the f ... iz Laibach?
Kazalo