Festival Wagnerjeve glasbe v Bayreuthu pripravljajo od leta 1876. V prvih letih je bil sicer večkrat prekinjen zaradi finančnih težav, prav tako ga niso prirejali med obema svetovnima vojnama in potem. Čakalna vrsta za vstopnice je več let. Foto: EPA
Festival Wagnerjeve glasbe v Bayreuthu pripravljajo od leta 1876. V prvih letih je bil sicer večkrat prekinjen zaradi finančnih težav, prav tako ga niso prirejali med obema svetovnima vojnama in potem. Čakalna vrsta za vstopnice je več let. Foto: EPA
Jevgenij Nikitin
Ruski pevec Jevgenij Nikitin (na sliki) je sodelovanje odpovedal zaradi tetovaže svastike, mladostnega dejanja, ki ga danes obžaluje, a to za Bayreuth ni bilo dovolj. Festival je namreč izredno občutljiv zaradi nacistične simbolike, saj je znano, da je bil Adolf Hitler nekoč reden gost te prireditve, ki z nekaj izjemami poteka vsako leto, pa tudi Wagner sam z objavo protijudovskega pamfleta Judovstvo v glasbi ni skrival antisemitskih nagnjenj. Foto: EPA

Festival bo odprla nova postavitev opere Večni mornar (Leteči Holandec), ki jo je pripravil režiser Jan Philipp Gloger in je poskrbela za zaplet še pred nocojšnjo premiero. Pevsko zasedbo je zaradi tetovaže svastike zapustil ruski basbaritonist Jevgenij Nikitin. Nadomestil ga bo Samuel Youn, ki je bil predviden kot rezerva, dirigent pa bo Christian Thielemann.

Mornar v Bayreuthu prvič že 1901
Na premieri po poročanju agencije dpa tudi letos pričakujejo pomembne osebnosti iz sveta politike, gospodarstva in kulture, med drugim redno obiskovalko festivala, kanclerko Angelo Merkel, ki velja za zapriseženo wagnerjanko.

Opero Večni mornar (Leteči Holandec) je, kot je skladatelj zapisal v avtobiografiji Moje življenje, navdihnil vihar, ki ga je doživel na odprtem morju med Rigo in Londonom, vsebinsko pa se je naslonil na nemškega romantika Heinricha Heineja. Zgodba pripoveduje o mornarju, obsojenem na večno tavanje po morjih, odreši ga lahko le ženska z neomajno ljubeznijo. Krstna izvedba je bila leta 1843 v Dresdnu, v Bayreuthu so jo prvič uprizorili leta 1901. Nova produkcija 31-letnega režiserja Glogerja bo tako deseta v zgodovini festivala.

Naslednje leto 200-letnica Wagnerjevega rojstva
Do 28. avgusta se bodo na Zelenem griču izmenjale še postavitve štirih Wagnerjevih oper, ponovitve iz preteklih let: Tristan in Izolda, Lohengrin, Tannhäuser in Parsifal. Najmlajšim poslušalcem, starim od šest do deset let, pa bo festival v okviru projekta Wagner za otroke ponudil prirejeno različico opere Mojstri pevci nürnberški.

Opera Tristan in Izolda bo oživela v režiji Christopherja Marthalerja iz leta 2005, Lohengrin bo tretje leto zapored prikazan v režiji Hansa Neuenfelsa. Tannhäuser bo ponovitev kontroverzne produkcije nemškega režiserja Sebastiana Baumgartna iz lanskega leta, ki je zaradi odločitve, da zgodbo o srednjeveškem vitezu postavi v bioplinarno, sprožila negodovanje tako pri kritikih kot pri občinstvu. Parsifala, zadnjo Wagnerjevo opero, bo peto leto mogoče videti v kritiško izredno dobro sprejeti produkciji norveškega režiserja Stefana Herheima. Eno od ponovitev bodo neposredno prenašali v več kot 100 kinodvoranah po Nemčiji.

Umetniški vodji festivala, polsestri Katharina Wagner in Eva Wagner Pasquier, sta sicer z mislimi že pri jubilejnem letu 2013, ko bo 200-letnica Wagnerjevega rojstva. Poleg nove postavitve tetralogije Nibelunški prstan načrtujeta tudi koncert, ki bo v Festivalni hiši prav na dan skladateljevega rojstva - 22. maja.