Glasbeniki in nosači so se v Himalaji povzpeli na več kot 6.500 metrov in tam pripravili rekorden koncert. Foto: EPA
Glasbeniki in nosači so se v Himalaji povzpeli na več kot 6.500 metrov in tam pripravili rekorden koncert. Foto: EPA

Mednarodno odpravo so sestavljali glasbeniki iz Avstralije, Francije, Anglije, Škotske, Poljske in Danske. Dva, ki vrha gore nista dosegla, sta se morala nastopu odpovedati zaradi višinske bolezni. Koncertu je po poročanju AP-ja prisluhnilo tudi 15 hribolazcev.

Nosači na goro tovorili kitare in mikrofon
"Prsti so mi zmrzovali. Že po nekaj minutah je bilo izredno težko igrati na kitaro, a sem nadaljeval. Počutil sem se kot 90-letni astmatik," je višinski koncert opisal vodja skupine Oz Bayldon. Avstralski glasbenik je zaigral in zapel tri avtorske pesmi v angleščini ter v nepalščini "mero naam, tero naam" (tvoje ime, moje ime). Glasbeni odpravi so pri nošenju opreme pomagali lokalni nosači, ki so na vrh gore med drugim pritovorili tudi tri kitare, majhen ojačevalec in mikrofon. Med nastopom, ki se je odvijal 16. maja, so se glasbeniki izmenjevali. Bayldon je povedal, da jim je s podvigom uspelo zbrati 35.000 britanskih funtov (43.500 evrov) za dobrodelno ustanovo v Nepalu, ki gradi sirotišnico.

Glasbenik je sicer rekord za najvišji glasbeni nastop porušil leta 2005 s koncertom blizu baznega tabora na Everestu. Dve leti pozneje je njegov rekord presegla desetčlanska skupina glasbenikov iz Nemčije in Bolivije, ki je nastopila na vrhu bolivijske gore Acotango, na 6.069 metrih nadmorske višine. Pri Guinnessu še preverjajo dokaze in pričevanja, preden bodo koncert Bayldona in njegove skupine glasbenikov razglasili za novi rekord.