Posebnost letošnjega festivala, ki ga že četrto leto pripravlja pihalni kvintet Slowind, bo časovna raztegnitev festivala v jesenski čas. Foto: Jože Suhadolnik
Posebnost letošnjega festivala, ki ga že četrto leto pripravlja pihalni kvintet Slowind, bo časovna raztegnitev festivala v jesenski čas. Foto: Jože Suhadolnik

Prvi del festivala, ki ga pripravlja pihalni kvintet Slowind, je sestavljen iz dveh koncertov, na katera je Rosing - Schow uvrstil nekaj svojih del, kot sta Prelude canonique za pihalni kvintet in godalni kvartet ter Pet študij za pihalni kvartet, in tudi nekaj skladb drugih danskih skladateljev. Na sporedu bosta še klasični deli Igorja Stravinskega in Clauda Debussyja, ena izmed Rosing -Schowovih skladb Lebdenje pa bo v Ljubljani doživela svetovno premiero. Prvi del bo potekal še jutri, oba koncerta pa bo pospremil pogovor z danskim skladateljem.

Ob zvenu glasbe Hosokave
Takefu Ensemble bo pod taktirko enega vodilnih japonskih skladateljev nastopil 11. oktobra. V tem času bodo gostovali že na beneškem glasbenem bienalu, zato bo po mnenju organizatorjev bolj ekonomično, da se bodo takrat ustavili še na ljubljanskem festivalu. Na koncertu bo japonski ansambel izvedel dela Hosokave; med drugim bo mogoče prisluhniti skladbam, kot so Češnjevi cvetovi, Ptičji fragmenti in Lok-Pesem. Na sporedu pa bo tudi delo slovenskega skladatelja Vita Žuraja Krizantema.

Pihalni kvintet Slowind se obenem že pripravlja na jesenski 19. festival Slowind, ki bo potekal konec novembra in na katerem bodo gostili francoskega skladatelja Bricea Pauseta in ženevski sestav Ensemble Contrechamps.