Pihalni kvintet Slowind je že mnogo let stalnica na glasbeni sceni. V zadnjih letih je okrepil svojo dejavnost na področju slovenske glasbe in v pomladanskem času pričel prirejati krajši glasbeni festival z naslovom Slowindova pomlad, jesen pa ostaja namenjena Festivalu Slowind, ki letos traja do 29. oktobra. Foto: Slowind
Pihalni kvintet Slowind je že mnogo let stalnica na glasbeni sceni. V zadnjih letih je okrepil svojo dejavnost na področju slovenske glasbe in v pomladanskem času pričel prirejati krajši glasbeni festival z naslovom Slowindova pomlad, jesen pa ostaja namenjena Festivalu Slowind, ki letos traja do 29. oktobra. Foto: Slowind
Ivan Fedele
Umetniški vodja letošnjega Slowinda Ivan Fedele je v Italiji in Franciji zelo priznan skladatelj, čigar opus šteje več kot 160 kompozicij. Člani pihalnega kvinteta Slowind so se z njegovo glasbo velikokrat srečali na svojih nastopih v tujini. V svoji karieri je sodeloval tudi z glasbenima eminencama Lucianom Beriom in Pierrom Boulezom. Foto: Slowind

Uvodni dogodek bodo zaznamovale skladbe letošnjega umetniškega vodje Ivana Fedeleja in tako bo koncertni večer Dve luni dva v celoti namenjen zasedbi dveh klavirjev, tolkal ter žive elektronike. Na sporedu bosta dve Fedelejevi skladbi, ki bosta doživeli svetovno premiero, in sicer prej omenjena predelava skladbe Dve luni ter noviteta Wood-Skin Tracks.

Pred koncertom bo potekal pogovor s skladateljem ter raziskovalcem računalniške glasbe in izvajalcem žive elektronike Alvisejem Vidolinom, ki bo sodeloval tudi pri izvedbi drevišnjega koncertnega večera.

Program bosta dopolnili še Fedelejevi deli Pulse and Light ter Phasing, ki bosta v Sloveniji izvedeni premierno. Organizatorji so napovedali, da bodo koncerti glede na zasedbe izvajalcev koncipirani precej klasično. V znamenju spoja klasike v podobi violine in elektronike bo tudi drugi koncert, naslovljen Nočni popotniki. Poleg del Fedeleja bo na programu tudi Boulezova skladba Anthemes 2.

Celotni program 18. festivala Slowind si lahko pogledate tukaj.


Skupno pet svetovnih premier

V sklopu festivala se bo na šestih komornih koncertih, nočnem koncertu in simfoničnem koncertu zvrstilo skupno pet svetovnih premier, tudi sicer pa bo večina festivalskega programa izvedena prvič.

Pri izvedbi koncertnega programa bodo sodelovali priznani glasbeniki, po večini iz Italije. Izpostaviti velja godalni kvartet Quartetto Prometeo in beneški ansambel za sodobno glasbo Ex Novo Ensemble.

V spomin Ljubenu Dimkaroskemu
Tretji koncertni večer, naslovljen po Fedelejevem delu Flamen, je letošnji umetniški vodja namenil kvintetu Slowind in ga bodo okronale tri svetovne premiere. Gre za skladbe The crystal body air skladatelja Nevillea Halla, Svetovi skladatelja Luke Juharta ter Obrisi in sence Nine Šenk. Ob poznih večernih urah bo sledila zvočna projekcija dela Zgodba o glasu in piščali Bora Turela in Gregorja Pirša, posvečena pokojnemu glasbeniku Ljubenu Dimkaroskemu.

Na koncertu Paroles y palabras, naslovljenem po Fedelejevih štirih skladbah za sopran in violončelo, bodo v ospredju godalni kvartet Quartetto Prometeo ter sopranistka Valentina Coladonato. Koncerti bodo izvedeni v Slovenski filharmoniji, v festival pa je vključen tudi abonmajski koncert filharmonikov, ki bo 27. in 28. oktobra na sporedu v Cankarjevem domu. Orkester Slovenske filharmonije bo nastopil z violinistom Francescom D'Oraziom, na sporedu pa bodo Gimnopedija št. 1 Erika Satieja in skladbe Fedeleja, Sergeja Rahmaninova ter Ottorina Respighija.

Vpogled v umetnost oblikovanja zvoka
V torek bo v sklopu Festivala Slowind na ljubljanski Filozofski fakulteti potekala mednarodna glasbena delavnica Oblikovanje zvoka, na kateri bodo predavali Fedele, Manzoli in D'Orazio. Že tradicionalno pa bodo pred koncerti potekali pogovori z gosti festivala.

18. festival Slowind se bo sklenil 29. oktobra s koncertom Mudra. Ex Novo Ensemble bo uvodoma izvedel Fedelejevo skladbo Immagini da Escher, nato pa še skladbo Pulse Pasquala Corrada. Člani ansambla se bodo za koncert pomešali tudi s člani kvinteta Slowind in drugimi glasbeniki in v različnih sestavih izvedli Fedelejevi skladbi Mosaique in prej omenjeno Mudra ter Barvni krog Lojzeta Lebiča.

Umetniški vodja letošnjega Slowinda Ivan Fedele je v Italiji in Franciji zelo priznan skladatelj, s čigar glasbo so se člani pihalnega kvinteta Slowind velikokrat srečali na svojih nastopih v tujini. V svoji karieri je sodeloval z glasbenima eminencama Lucianom Beriom in Pierrom Boulezom. Njegov opus šteje preko 160 kompozicij, slovenskemu občinstvu pa ni dobro poznan.