Bob Marley bi bil verjetno razočaran, ko bi ugotovil, kako zelo si nekateri njegovi nekdanji sodelavci prizadevajo prigrabiti del njegove dediščine. Foto: EPA
Bob Marley bi bil verjetno razočaran, ko bi ugotovil, kako zelo si nekateri njegovi nekdanji sodelavci prizadevajo prigrabiti del njegove dediščine. Foto: EPA
Rita Marley
Rita Marley ni zamolčala spremenljive volje Astona Barretta. Foto: EPA

Visoko sodišče v Londonu je namreč zavrnilo tožbo Astona "Family Mana" Barretta, basista v skupini The Wailers, ki je spremljala Boba Marleyja. Barrett je zahteval izplačilo 60 milijonov britanskih funtov, saj naj niti on niti njegov brat, ki je ravno tako spremljal Boba Marleyja in ki je umrl leta 1985, nista imela veliko finančne koristi od prodaje albumov in drugih izdelkov po letu 1981, ko je umrl "kralj regaeja".

Nekako moraš prehraniti 52 otrok
Aston "Family Man" Barrett - vzdevek Family Man je dobil, ker naj bi imel kar 52 otrok - in njegov brat Carlton Barrett z zasedbo Bob Marley and The Wailers nista sodelovala pri vseh njenih albumih. Sta pa sodelovala pri nastanku treh znamenitih paketov posnetkov - Natty Dread, Rastaman Vibration in Babylon on the Bus. A če bi vsak glasbenik, ki je med letoma 1969, ko je Bob Marley izdal svoj prvi album, in 1980 sodeloval z Marleyjem, zahteval svoj delež, bi "kupček", ki ga je glasbenik zapustil svoji tudi ne prav maljhni družini, že zdavnaj izginil.

Spremenljiva volja Astona Barretta
Na procesu sta Marleyjeva vdova Rita in ustanovitelj glasbene založbe Island Records Chris Blackwell razkrila tudi "zahrbtno naravo" Astona Barretta. Barrett je namreč leta 1994 podpisal dokument, s katerim se je odrekel vsem nadaljnjim pravicam do črpanja denarja, ki ga prinaša glasbena zapuščina Boba Marleyja in skupine The Wailers. Čez nekaj let je očitno odkril svojo zmoto, a bilo je prepozno.