Božič na kvadrat ne prinaša nobenega presežka. Foto: Kolosej
Božič na kvadrat ne prinaša nobenega presežka. Foto: Kolosej

Je kaj lepšega kot v času božičnih praznikov zaiti v kinodvorano in si ogledati dobro komedijo? To so si najbrž mislili modri možje v Hollywoodu ter na platno spravili zgodbo o neprijetni plati božičnih praznikov v krogu družine. Hm ...

Božič na kvadrat - v originalu Four Christmases (štirje božiči) razkriva svojo zgradbo - Brad (Vince Vaughn) in Kate (Reese Witherspoon) bi za božič rada odpotovala na morje. A ker njuno letalo prizemlji megleno vreme, ju čaka neprijetna izkušnja - praznike morata preživeti pri starših, ker so (kako drugače) ločeni, to pomeni štiri praznovanja. In vse to v zgolj v 88 minutah.

Eno razdejanje smo že videli
Ni vse tako slabo, kot se sliši. Obisk prve družine - Bradovega očeta je pravzaprav zabaven. Spoznamo nekaj zabavnih likov, končno razdejanje pa nekoliko spominja na eno boljših božičnih komedij - Christmas Vacation iz leta 1989, kjer za razdejanje v družini Griswold stoji Chevy Chase.

Problem nastane v zadnji tretjini, ko film naenkrat dobi povsem resen podton. To sicer samo po sebi ni nič narobe, a glavna lika sta premalo "razvita" in prepričljiva, da bi kar naenkrat začela delovati v svoji novi podobi in funkciji.

Božič na kvadrat ponuja zvezde na kvadrat - v filmu boste zasledili kar pet dobitnikov oskarjev, ob Reese Witherspoon prav vsi njuni starši (Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voigt in Mary Steenburgen). V resnici boste dobili nekaj relativno zabavnega, ki v zadnji tretjini povsem razpade, kar pa zaradi svoje kratke minutaže niti ni tako izjemno moteče. Seveda, če ostajamo v žanru božičnih filmov.

Božič na kvadrat (Four Christmases)
ZDA, 2008

Režija: Seth Gordon
Scenarij: Matt Allen, Caleb Wilson, Jon Lucas, Scott Moore
Igrajo: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Mary Streenburgen, Jon Favreau ...

Žanr: komedija
Dolžina: 1 ura 28 minut
Premiera: 26. 11. 2008

Proračun: 80 milijonov dolarjev
Dobiček: 135.961.227 dolarjev (decembra 2008)
Povezava: uradna stran, IMDB

Ocena: +2, piše: Slavko Jerič