Greva je dokaz, da je še vedno mogoče posneti dober film o moškem in ženski. Foto: Kinodvor
Greva je dokaz, da je še vedno mogoče posneti dober film o moškem in ženski. Foto: Kinodvor
Greva
Film ni prišel na spored velilih kinocentrov, ogledate si ga lahko v Kinodvoru. Foto: Kinodvor
Greva
Maggie Gyllenhaal je odlično odigrala svojo kratko vlogo. Foto: Kinodvor

Britanski režiser se je leto prej podpisal pod Krožno cesto, ki se je ukvarjala z nesrečnim parom, ki ni znal biti srečen in je zaman čakal spremembo, ki bi ju odrešila (izvirni naslov Revolutionary Road), a sta vseskozi krožila po prežvečenih vzorcih, zaradi katerih sta bila še nesrečnejša (zelo posrečen slovenski prevod Krožna cesta).

Mendes: Druga stran istega kovanca
Še preden je bila postprodukcija Krožne ceste končana, je Mendes začel ustvarjati nov film, ki ga je sam pesniško opisal: "Gre za film s podobno tematiko, le da je to druga stran istega kovanca. Krožna cesta je bilo veliko bolj temačna, Greva pa je svetlejši in bolj optimističen film."

Življenje pisec najboljših zgodb
Največ zaslug za to imata scenarista Dave Eggers in Vendela Vida, ki sta v resnici poročena in sta mariskatero življenjsko prigodo vključila kar iz svojega življenja. Zakaj pa ne? Ne rečemo zaman, da je življenje pisec najboljših zgodb.

Iskanje novega doma
Greva je pripoved o dveh 33-letnikih, ki že nekaj časa živita skupaj, zdaj pa pričakujeta prvorojenca. Verona (Maya Rudolph) je umetnica, Burt (John Krasinski) se preživlja kot zavarovalniški agent. Na začetku filma ju njegova starša šokirata z novico, da se bosta preselila v Belgijo, in to še pred rojstvom otroka. Ker so Veronini starši že zdavnaj umrli (eno od resničnih dejstev iz življenja obeh scenaristov) in sta ostala brez edinih sorodnikov v kraju bivanja, se odločita, da bosta poiskala nov dom, zato se odpravita na pot po ZDA in Kanadi. Ustavljata se pri različnih ljudeh in izbirata najbolj primeren kraj za njuno novo bivanje.

Raziskovanje svojega strahu
Film na tem mestu postane road-trip, seveda ne le tisti klasični, ki glavna junaka prestavlja iz kraja v kraj, ampak ju še bolj vodi po poti njune duševnosti, pričakovanj, strahov, ambicij in trdnosti njune ljubezni. Vse seveda predvsem iz zornega kota razširitve njune ožje družine. Prihod otroka pomeni občutno spremembo pri organizaciji življenja, česar se mladi par močno zaveda. Pri tem jima pomagajo tudi številne epizode nesrečnih prijateljev in sorodnikov, ki so razmetani po vsej Severni Ameriki.

Odlična Maggie Gyllenhaal
Kratke epizide so ponekod sila bizarne, najdlje gresta LN (Maggie Gyllenhaal) in Roderick (Josh Hamilton), ki imata svojevrsten pogled na vzgojo. Pohvaliti velja predvsem Maggie Gylenhaal, ki nedvomno predstavlja vrhunec stranskih vlog. Seveda se nikakor ne morem strinjati z nekakšno nasilno karakterizacijo (vsak lik na poti mora imeti neko napako), a po drugi strani je to z vidika naracije potrebno, to je seveda glavna motivacija, da junaka nadaljujeta svojo pot in iskanje (nazadnje je to prikazal Robert De Niro kot oče v Vsi so v redu).

Dobra igra, zgodba in glasba
Greva je zelo soliden film, ki se poglablja v notranjost odnosov in je odlična osvežitev v času "instantnih filmov", ki so v zadnjih letih preplavili filmsko industrijo. Film Sama Mendesa odlikujejo dobra zgodba, igra in izbrana glasba, ki uspešno slika stanje obeh junakov, po drugi strani pa je žrtev svoje naracije, saj se edini možni razplet hitro ponudi kar sam. Ko do njega dejanjsko pride, pa ne more več delovati katarzično in prepričljivo.

Ocena: 4, piše: Slavko Jerič
Greva (Away We Go)

ZDA/VB, 2009

Režija: Sam Mendes
Scenarij: Dave Eggers in Vendela Vida
Igrajo: John Krasinski, Maya Rudolph, Carmen Ejogo, Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, ...

Žanr:
(romantična) komedija, drama
Dolžina: 1 ura 38 minut
Premiera: svetovna - 5. 6. 2009, slovenska - 2. 6. 2010 (Kinodvor)

Proračun: 17.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 13.563.832 ameriških dolarjev (na dan, 5. 7. 2010)
Povezavi: uradna stran, IMDB