Kdor bo šel film gledat samo zaradi pred premiero težko pričakovanega poljuba med Penelope Cruz in Scarlett Johansson, bo razočaran. Filmi Woodyja Allena navsenazadnje nikoli niso bili eksplicitno erotični in precej več strasti je, denimo, v prizoru, v katerem zapeta Vicky ugotovi, da je zaljubljena v Juan Antonia. Foto:
Kdor bo šel film gledat samo zaradi pred premiero težko pričakovanega poljuba med Penelope Cruz in Scarlett Johansson, bo razočaran. Filmi Woodyja Allena navsenazadnje nikoli niso bili eksplicitno erotični in precej več strasti je, denimo, v prizoru, v katerem zapeta Vicky ugotovi, da je zaljubljena v Juan Antonia. Foto:
Vicky Cristina Barcelona
Javier Bardem na prvi pogled stereotipni vlogi 'latino loverja' vdahne toliko življenja, da povsem izniči njeno klišejskost. Woody Allen je menda že med pisanjem scenarija vedel, da je Bardem edini primerni igralec za to vlogo.
Maria Elena je živ dokaz, da življenje, ki se ravna po vzgibih gole strasti, vodi v norost. Vloga je morda do zdaj največji dosežek v karieri Penelope Cruz. Iz seksi fatalke se brez težav prelevi v pobesnelo furijo.

Zadnjih deset, petnajst let je človek vse prepogosto dobil občutek, da je nenehen pritok novih filmov Woodyja Allena bolj stvar navade kot kakšne silne nuje po umetniškem izražanju. Čeprav je bilo med njegovimi novejšimi filmi kar nekaj ... prijetnih (Match Point, Everyone Says I Love You), pa je prav v Vicky Cristina Barcelona na trenutke mogoče ugledati “starega” Woodyja Allena: pronicljivega analitika nravi, ki neizprosno beleži tudi najmanjše in najbolj muhaste vzgibe človeškega srca.

Nevrotik v deželi sonca
Vsesplošno razburjenje okrog tega, da je nevrotični Newyorčan svoje delo preselil na to stran Atlantika, se je počasi poleglo (inflacija močnih ženskih likov, razburkane strasti in oživljanje klišejev “španskosti” v njegovem najnovejšem filmu so konec koncev morda tudi hommage Pedru Almodóvarju). Vicky Cristina Barcelona je po Match Point, Scoop in Cassandra’s Dream že četrti film, v katerem Allen “ljubezen po ameriško” postavlja v kontrast z dinamiko razmerij na (po njegovem) bolj “razpuščeni” stari celini. Tokrat se mu je posrečil živahen in na prvi pogled lahkoten film, v katerem pa je podtone žalosti, dvoma in negotovosti vseeno težko zgrešiti.

Ljubezenski štirikotnik
Prijateljici Vicky (Rebeca Hall) in Cristina (Scarlett Johansson), ki preživljata poletje v Barceloni, imata od življenja precej različna pričakovanja. Vicky hoče varnost in zanesljivost; njen bogati zaročenec (Chris Messina) je utelešenje natančno tega. Cristina, po drugi strani, je romantična, svobodomiselna zanesenjakinja, ki rine v strastna razmerja, ki se sfižijo skoraj hitreje, kot so se začela. Ko ju seksi neznanec povabi, naj preživita konec tedna z njim v Oviedu, spontanost njegovega predloga Vicky seveda odbija, Cristino pa privlači – a na koncu z njim odpotujeta obe. Resnično zapleteno postane šele, ko v zgodbo stopi še Juanova (Javier Bardem) neuravnovešena, a strastna nekdanja žena Maria Elena (Penélope Cruz). (Mimogrede, v prizorih zakonskih prepirov, v katerih Bardem in Cruzova gladko preklapljata iz španščine v angleščino in spet nazaj, Scarlett Johansson (pa naj bo nova Allenova muza ali ne) popolnoma zbledi.)

Več vprašanj kot odgovorov
Kljub pravkar povedanemu filma ne gre odpisati kot Allenove interpretacije tipične moške fantazije (Juan Antonio postane predmet poželenja treh lepotic), saj film ves čas prežema vzdušje nekakšnega romantičnega pesimizma. (Seveda ne škodi, da ima Javier Bardem - večjega odklona od psihotičnega morilca iz Ni prostora za starce si skoraj ne morem zamisliti - dovolj karizme, da brez težav verjamemo, da lahko spravi vsako žensko med rjuhe.)

Čeprav je tradicionalni zakon, ki čaka Vicky, prikazan kot utesnjujoča, moreča konvencija, se tudi boemsko, “odprto” razmerje, v katerem se znajdejo Juan, Cristina in Maria Elena, ne izkaže kot trajen recept za srečo. Kljub neizrekljivo melanholičnemu koncu se zdi, da nam hoče 72-letni Allen povedati, da je ljubezen, pa čeprav je zmuzljiva, minljiva in skoraj vedno boleča, vredna napora.

Ocena: -4, piše: Ana Jurc