Pevki Norah Jones delajo v njenem igralskem prvencu družbo Jude Law, David Strathairn, Rachel Weisz in Natalie Portman. Foto: Kolosej
Pevki Norah Jones delajo v njenem igralskem prvencu družbo Jude Law, David Strathairn, Rachel Weisz in Natalie Portman. Foto: Kolosej

Moje borovničeve noči je prvi angleškogovoreči film priznanega kitajskega režiserja Wonga Kara Waija (2046, Chungking Express). Namenjen je zrelejši publiki, ki za vzdrževanje pozornosti ne potrebuje hitre montaže in vrtoglave akcije.
Norah Jones igra Elizabeth, ki se po bridki ljubezenski izkušnji izpove lastniku kavarne Jeremyu (Jude Law), nato pa se odpravi na potovanje (tudi čustveno) od vzhodne proti zahodni obali ZDA. Ker se preživlja z natakarstvom, spozna različne ljudi in njihove življenjske zgodbe, ki ji razširijo in poglobijo čustveno obzorje.

Režiser je Jonesovi (iz igralskega vidika) namenil razmeroma nezahtevno vlogo (nima veliko dialoga, povečini se le odziva soigralcem in zamišljeno spremlja dogodke), ter jo obdal z izkušenimi igralci (Jude Law, David Strathairn, Rachel Weisz, Natalie Portman). Rezultat je zasanjano razmišljajoča drama o iskanju smisla ljubezni in krhkosti medčloveških odnosov. Pevkin solidni naravni igralski talent vdahne filmu svežino, ki ga dvigne nad povprečje, med izvrstnimi stranskimi vlogami pa velja izpostaviti Natalie Portman, ki očitno najbolj blesti v osebnih dramah.

Ocena: 4; piše: Uroš Šetina