Gledamo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Zmagovalec
Billy Bean je bil obetavni igralec basebala, ki pa niti slučajno ni izpolnil velikih pričakovanj in je bil po nekaj letih prisiljen se upokojiti. Več uspeha ima v vlogi generalnega menedžerja Oaklanda. Foto: Kolosej
Zmagovalec
Philip Seymour Hoffman upodobi vlogo glavnega trenerja. Njegove minute so skrbno odmerjene, zato h končni oceni žal ne more veliko pomagati. Foto: Kolosej
Zmagovalec
Zmagovalec dobro krmari med zgodbo ekipe in osebno zgodbo generalnega menedžerja (neuspešna igralska kariera, ločitev od žene ...). Foto: Kolosej

Dodaj v

Zmagovalec

V iskanju definicije zmage
9. januar 2012 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Za obstanek in razvoj se je neprestano treba prilagajati. Če ti zmanjka strategij, si izmisli novo," je kratek povzetek športne drame Zmagovalec.

Gre za ekranizacijo romana, ki opisuje resnično zgodbo izpred desetletja. Basebalsko moštvo Oakland se v sezono 2002 podaja s slabo popotnico, z najnižjim proračunom v Ligi MLB, ki ne omogoči zadržati najboljših treh igralcev, ki jih druga bogata moštva plačajo z milijoni. Kako s trikrat nižjim proračunom sestaviti moštvo in biti še vedno konkurenčen? To je vprašanje, ki si ga postavlja generalni menedžer Billy Bean (Brad Pitt).

Pomoč v obliki matematike
Odgovor je preprost - treba je razmišljati drugače, zunaj ustaljenih vzorcev. Tega se Bean dobro zaveda, ko stoično zavrača vse (predrage) predloge svojih skavtov. A kako? Žarnica mu posveti, ko sreča mladega, s statistiko oboroženega uslužbenca konkurenčnega moštva Petra Branda (Jonah Hill). Bean mladeniča odkupi, ta pa mu predstavi svojo vizijo sestavljanja moštva.

Ekipa naniza rekordnih 20 zmag
Poanta statističnega sestavljanja moštva ni v kakovosti in tržni vrednosti posameznika, ampak njegovemu (statističnemu) doprinosu k moštvu. Bean in Brand tako sestavita moštvo igralcev, ki imajo številne pomanjkljivosti, a so zelo poceni. Ali so konkurenčni, pa je drugo vprašanje. Začetek sezone je slab, a v maratonski sezoni (v Ligi MLB vsaka ekipa v rednem delu sezone odigra 162 tekem!) se poberejo in vmes nanizajo 20 zaporednih zmag, kar je še danes rekord lige.

Številke le kot nujno orodje
Čeprav je statistika izjemno lepa in zanimiva veda (vsaj za avtorja teh vrstic), pa v resnici nima "filmske karme", česar se dobro zavedajo tudi ustvarjalci Zmagovalca. Tako so številne statistične podrobnosti iz literarne predloge predstavljene zgolj z nekaj besedami in grafičnimi predstavitvami. Saj se še spomnite Čudovitega uma ali Dobrega Willa Huntinga? Na platnu smo videli kup matematičnih enačb, za katere nismo vedeli, čemu služijo. Vemo pa, kakšni filmski funkciji so služile tiste "čačke" - predstavile so notranje stanje in razvoj glavnih junakov. Nič drugače ni v Zmagovalcu, v katerem neskončnih listov številk ne razumemo, a vemo, da sta Bean in Brand z njimi našla rešitev na začetni problem.

Predstavljeni problemi profesionalnega športa
Ustvarjalcem je uspelo zgodbo stlačiti v filmsko obliko, tako tudi gledalec, ki ne spremlja veliko profesionalnega športa, dobi vpogled v nekaj ključnih tem: poškodbe, prodajo igralcev, odpuščanja, kako nekateri igralci dobijo etiketo perspektivnega talenta in potem (ne) uspejo ...

Kaj je definicija zmage?
Zmagovalec je tisti film, ki zmage ne definira kot prvo mesto na nekem tekmovanju (Oakland je tisto magično sezono izpadel v prvem krogu končnice; zadnjih pet sezon pa nikoli ni zbral več zmag kot porazov), ampak kot kreativnem razmišljanju in novi rešitvi sestavljanja moštev. Rešitev, ki je porušila več kot 100 let star rekord in prerodila ligo - izumljen recept so namreč kmalu začele uporabljati tudi druge ekipe. Spremeniti razmišljanje drugih? No, to pa je zagotovo ena od definicij zmage!

Ocena: 4, piše: Slavko Jerič

Zmagovalec (Moneyball)

ZDA, 2011

Režija:
Bennett Miller
Scenarij: Steven Zaillian in Aaron Sorkin
Igrajo: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Chris Pratt, Stephen Bishop, Brent Jennings ...

Žanr:
(športna) drama
Dolžina: 2 uri in 13 minut
Premiera: svetovna - 9. 9. 2011, slovenska - 1. 12. 2011

Proračun
: 50.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 104.292.107 ameriških dolarjev (na dan 9. 1. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 10.01.2012 ob 13:26
Pitt je dobro odigral, ampak njegova najboljša vloga je še vedno v Assassination of Jesse James.

Ah, jaz pa ne bom omenjal kje mi je Pitt bil najljubši, ker... "The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club."
gg.2057
# 06.02.2012 ob 12:15
Moneyball je za prežvečit, ni pa za oskarja - še najbolj mi je v spominu ostal moment, komad, ki ga v filmu na kitaro zašpila Beanova hčerka....
jozgol
# 09.01.2012 ob 14:53
jaz bi pa poleg vsega še omenil scenarista sorkina. z malimi dramatičnimi kadri, stopnjevanjem napetosti, povezovanjem zgodbe, ustvarjanja nečesa kar te privabi. nisem ravno kritik in ne znam povedati kaj točno, vendar, ko sem ugotovil, da je on kriv tudi za socialno omrežje, potem lahko ta stil vidim v obeh filmih.
Hagbard
# 10.01.2012 ob 10:05
Pitt je dobro odigral, ampak njegova najboljša vloga je še vedno v Assassination of Jesse James.
Chief.117
# 09.01.2012 ob 21:09
Solidno spisana kritika, moram pohvalit gospoda Slavkota, ker je EDINI pameten kritik na MMC portalu. Je edini kritik, ki dejansko zna napisat dobro kritiko za dober film. Vsa čast. Moram pa malenkost ''pokritizirat'', da bi bilo lahko omenjena tudi igra igralcev. No, če že to ni pojasnjeno lahko sam rečem, da celotna zasedba v filmu zelo dobro odigra - sploh Pitt (mnogi kritiki trdijo, da je bila to vloga njegove kariere) pa Hill. Pitt bo nominacijo za oskarja 100% dobil, upam pa, da tudi zmaga in mislim, da si ga Ryan Gosling ne zasluži bolj kot Pitt (je Pitt v svoji vlogi veliko bolj prepričljiv, pa tudi boljše kritike prejema). Zmagovalec spada med najboljše športne drame v 21. stoletju in to, da je Warrior boljši film od Zmagovalca žal ne drži; je pa res, da sta oba filma kar visoko cenjena (Warrior malenkost manj od Zmagovalca). Tom Hardy pa iz leta v leto snema boljše filme in komaj čakam, da ga vidim v Batmanu. :)
demetra
# 17.02.2012 ob 09:33
Brad ima smolo -> spet hudo konkurenco. On bi moral oscarja pobasati že za filme jesenska pripoved in/ali reka poje mi in/ali intervju z vampirjem. Tale film za kipec ne bo dovolj.
lexani89
# 06.02.2012 ob 00:28
res vredu film
vidovski
# 15.01.2012 ob 19:49
Nism še pogeldal. Je na čakanju, ker je tolk drugih filmov še treba pogledat. Bo pa kmalu na vrsti.

http://viskanjuzgodbe.blogspot.com/
soulstripper
# 10.01.2012 ob 00:31
Meni je bil film dosti boljši kot warrior, ki me je celo malce razočaral, pa ni slab film sam to se zgodi če greš gledat fajterski film in maš zraven v mislih film the fighter ali pa cinderrela man:)
camel2
# 09.01.2012 ob 22:40
Filma še nism gledu mi je pa zanimivo kako vsak drugi film v katerem pitt odigra označijo za vrhunec njegove kariere a Brad vedno znova preseže pretekla dela. Vsaka mu čast.
Chief.117
# 09.01.2012 ob 21:09
bila*
kurt-china
# 09.01.2012 ob 16:26
poglejte si trailer s "slovenskimi" podnapisi...

"oni to klcu igra za zmagovalca... ali jaz mislim da so kupili karto za titanic"
"tko si ti"
"...in bumo skusali goljufati casino"

WTF!?
magdalenca
# 09.01.2012 ob 12:37
Pitt zasluži nominacijo, upam pa, da ga odnese (oscarja) Ryan Gosling.
Fab4
# 09.01.2012 ob 12:31
Škoda da ste tako malo oz. nič besed namenili igri v filmu, ki je bila po mojem mnenju odlična, če ne že vrhunska. Brad pomoje lahko upravičeno upa na oskarja.
ezat_anim
# 09.01.2012 ob 15:30
Če govorimo o športni drami je Warrior 100x boljši, tako glede igre glavnih igralcev (nick nolte, tom hardy, joel edgarton enostavno blestijo), drame, atmosfere, skratka vsega...priporočam ogled
ezat_anim
# 09.01.2012 ob 15:05
Če govorimo o športni drami je Warrior 100x boljši, tako glede igre glavnih igralcev (nick nolte, tom hardy, joel edgarton enostavno blestijo), drame, atmosfere, skratka vsega...priporočam ogled
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Kazalo