Gledamo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Zmagovalec
Billy Bean je bil obetavni igralec basebala, ki pa niti slučajno ni izpolnil velikih pričakovanj in je bil po nekaj letih prisiljen se upokojiti. Več uspeha ima v vlogi generalnega menedžerja Oaklanda. Foto: Kolosej
Zmagovalec
Philip Seymour Hoffman upodobi vlogo glavnega trenerja. Njegove minute so skrbno odmerjene, zato h končni oceni žal ne more veliko pomagati. Foto: Kolosej
Zmagovalec
Zmagovalec dobro krmari med zgodbo ekipe in osebno zgodbo generalnega menedžerja (neuspešna igralska kariera, ločitev od žene ...). Foto: Kolosej

Dodaj v

Zmagovalec

V iskanju definicije zmage
9. januar 2012 ob 12:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Za obstanek in razvoj se je neprestano treba prilagajati. Če ti zmanjka strategij, si izmisli novo," je kratek povzetek športne drame Zmagovalec.

Gre za ekranizacijo romana, ki opisuje resnično zgodbo izpred desetletja. Basebalsko moštvo Oakland se v sezono 2002 podaja s slabo popotnico, z najnižjim proračunom v Ligi MLB, ki ne omogoči zadržati najboljših treh igralcev, ki jih druga bogata moštva plačajo z milijoni. Kako s trikrat nižjim proračunom sestaviti moštvo in biti še vedno konkurenčen? To je vprašanje, ki si ga postavlja generalni menedžer Billy Bean (Brad Pitt).

Pomoč v obliki matematike
Odgovor je preprost - treba je razmišljati drugače, zunaj ustaljenih vzorcev. Tega se Bean dobro zaveda, ko stoično zavrača vse (predrage) predloge svojih skavtov. A kako? Žarnica mu posveti, ko sreča mladega, s statistiko oboroženega uslužbenca konkurenčnega moštva Petra Branda (Jonah Hill). Bean mladeniča odkupi, ta pa mu predstavi svojo vizijo sestavljanja moštva.

Ekipa naniza rekordnih 20 zmag
Poanta statističnega sestavljanja moštva ni v kakovosti in tržni vrednosti posameznika, ampak njegovemu (statističnemu) doprinosu k moštvu. Bean in Brand tako sestavita moštvo igralcev, ki imajo številne pomanjkljivosti, a so zelo poceni. Ali so konkurenčni, pa je drugo vprašanje. Začetek sezone je slab, a v maratonski sezoni (v Ligi MLB vsaka ekipa v rednem delu sezone odigra 162 tekem!) se poberejo in vmes nanizajo 20 zaporednih zmag, kar je še danes rekord lige.

Številke le kot nujno orodje
Čeprav je statistika izjemno lepa in zanimiva veda (vsaj za avtorja teh vrstic), pa v resnici nima "filmske karme", česar se dobro zavedajo tudi ustvarjalci Zmagovalca. Tako so številne statistične podrobnosti iz literarne predloge predstavljene zgolj z nekaj besedami in grafičnimi predstavitvami. Saj se še spomnite Čudovitega uma ali Dobrega Willa Huntinga? Na platnu smo videli kup matematičnih enačb, za katere nismo vedeli, čemu služijo. Vemo pa, kakšni filmski funkciji so služile tiste "čačke" - predstavile so notranje stanje in razvoj glavnih junakov. Nič drugače ni v Zmagovalcu, v katerem neskončnih listov številk ne razumemo, a vemo, da sta Bean in Brand z njimi našla rešitev na začetni problem.

Predstavljeni problemi profesionalnega športa
Ustvarjalcem je uspelo zgodbo stlačiti v filmsko obliko, tako tudi gledalec, ki ne spremlja veliko profesionalnega športa, dobi vpogled v nekaj ključnih tem: poškodbe, prodajo igralcev, odpuščanja, kako nekateri igralci dobijo etiketo perspektivnega talenta in potem (ne) uspejo ...

Kaj je definicija zmage?
Zmagovalec je tisti film, ki zmage ne definira kot prvo mesto na nekem tekmovanju (Oakland je tisto magično sezono izpadel v prvem krogu končnice; zadnjih pet sezon pa nikoli ni zbral več zmag kot porazov), ampak kot kreativnem razmišljanju in novi rešitvi sestavljanja moštev. Rešitev, ki je porušila več kot 100 let star rekord in prerodila ligo - izumljen recept so namreč kmalu začele uporabljati tudi druge ekipe. Spremeniti razmišljanje drugih? No, to pa je zagotovo ena od definicij zmage!

Ocena: 4, piše: Slavko Jerič

Zmagovalec (Moneyball)

ZDA, 2011

Režija:
Bennett Miller
Scenarij: Steven Zaillian in Aaron Sorkin
Igrajo: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Chris Pratt, Stephen Bishop, Brent Jennings ...

Žanr:
(športna) drama
Dolžina: 2 uri in 13 minut
Premiera: svetovna - 9. 9. 2011, slovenska - 1. 12. 2011

Proračun
: 50.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 104.292.107 ameriških dolarjev (na dan 9. 1. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo