Dramo Storm Still je Peter Handke opisal še kot »dolgo, epsko igro, način 'pripravljanja na nesmrtnost', skorajda koroški epos.
Dramo Storm Still je Peter Handke opisal še kot »dolgo, epsko igro, način 'pripravljanja na nesmrtnost', skorajda koroški epos." Zgodbe o partizanih na avstrijskem Koroškem se je pisatelj lotil s prepričanjem, da je lahko poučna za ves svet. Foto:

Delo, ki bo praizvedeno v avstrijskem narodnem gledališču, bo režiral Luc Bondy, naslovna vloga pa je namenjena Birgit Minichmayr.

Kot je povedal dramatik, se je Helene lotil na pobudo germanista Wendelina Schmidt-Denglerja, ki je umrl leta 2008. Kot pojasnjuje, si je zgodbo o lepi Heleni zamislil nekoliko drugače in jo namesto v Trojo skrivnostno poslal v Egipt.

Handke je dokončal svojo že nekaj časa napovedano dramo o odporniškem gibanju koroških partizanov proti Hitlerju. Za režiserja svoje drame Storm Still si je zamislil Martina Kušeja. "On je s Koroške in zna bolje govoriti slovensko kot jaz, v drami pa je kar precej slovenskih stavkov," je pojasnil avtor v pogovoru za revijo News.

Po njegovem mnenju ima Kušej, s katerim bi se prav rad srečal in se z njim pogovoril o igri, zelo svojstven pristop k režiji. "Trančira kot dober mesar, kot kitajski mesar ... Zelo dobro ve, kje mora zarezati, da ustvari lepe, celovite kose," je še pojasnil in dodal, da ta pristop dobro ustreza njegovi lastni subtilnosti.