"Bil je jasen, mrzel aprilski dan, in ure so bile trinajst." S tem stavkom se začne Orwellov slavni roman, zgodba, ki naslika distopičen portret Velike Britanije kot dela totalitarne države Oceanija. Nad ljudmi vlada vsenavzoči Veliki brat, nad njihovimi najbolj skritimi idejami pa Miselna policija. Glavni junak romana, Winston Smith, je na Ministrstvu za resnico odgovoren za popravke uradne zgodovine, ki so v skladu z nauki Velikega Brata. Winston se zaplete v prepovedano afero z Julio, ki dela s stroji za pisanje romanov na leposlovnem oddelku, a se njuna zgodba konča tragično. Ko ju oblasti ujamejo, ju čaka prevzgoja v zloglasni Sobi 101. Foto: Reuters

Roman 1984 je največkrat prenesen e-roman leta 2022, je zaznala ruska spletna prodajalna LitRes, in druga najbolj prodajana e-knjiga v kateri koli kategoriji, je poročala ruska državna tiskovna agencija Tass.

George Orwell je svoj najbrž najslavnejši roman izdal leta 1949, v času, ko je bil nacizem že poražen, hladna vojna med Zahodom in njegovim nekdanjim zaveznikom Stalinom na čelu Sovjetske zveze pa se je šele začenjala. Roman je bil v Sovjetski zvezi prepovedan do leta 1988.

Veliki brat je bil (v mnogih pogledih) Stalin, danes pa ...
Obstajajo zgodovinski viri, ki navajajo Orwellovo pojasnilo v zvezi z nastankom romana: lik vseprisotnega Velikega brata in njegovega kulta osebnosti je izrecno oblikoval po Josipu Stalinu. "Miselna policija" Velikega brata ustrahovane državljane prisili v "dvojno razmišljanje", hkratno vero v več protislovnih konceptov, kot je npr. geslo "Vojna je mir, svoboda je suženjstvo."

Svet v letu 1984 je razdeljen na tri velike države – Oceanijo, Eastazijo in Evrazijo, ki so neprestano v vojni. Protagonist zgodbe, Winston Smith, je državljan Oceanije. Državi vlada Partija, na čelu katere je Veliki brat, uprava pa je razdeljena na štiri ministrstva, med katerimi je tudi ministrstvo za resnico. Foto: Reuters
Svet v letu 1984 je razdeljen na tri velike države – Oceanijo, Eastazijo in Evrazijo, ki so neprestano v vojni. Protagonist zgodbe, Winston Smith, je državljan Oceanije. Državi vlada Partija, na čelu katere je Veliki brat, uprava pa je razdeljena na štiri ministrstva, med katerimi je tudi ministrstvo za resnico. Foto: Reuters

Nekateri nenadno priljubljenost romana pripisujejo vzporednicam, ki jih vidijo med Orwellovo fiktivno družbo in zelo resničnim režimom Vladimirja Putina. Ta je v svojih dveh desetletjih na oblasti utišal vsako kritiko do svojega lika in dela v medijih in javni sferi; veliko je naredil tudi v smeri rehabilitacije Stalinovega mesta v zgodovini.

Ena od posledic februarske invazije na Ukrajino je bila tudi vrsta novih zakonov, ki kriminalizirajo vsako poročanje o vojni, ki se ne sklada z uradnimi izjavami državnega vodstva, in celo uporabo besede "vojna" (treba je pisati o "posebni vojaški operaciji"). Uradna verzija Moskve je že ves čas trditev, da Rusija nima nobenih zlonamernih načrtov z Ukrajino, da sosednje države ni napadla in da ne okupira ukrajinskega ozemlja, ki si ga je priključila.

Opozicijski politik Ilja Jašin, nasprotnik vojne v Ukrajini, je bil prejšnji teden zaradi širjenja "lažnih informacij o oboroženih silah" obsojen na osem in pol let zapora. Jašin je namreč javno razpravljal o dokazih ruskih vojnih zločinov v Buči, o katerih so poročali mediji na Zahodu.

Prejšnji mesec je predstavnik Kremlja v izjavi za javnost poudaril, da ni bilo nobenih napadov na civilne tarče, čeprav so milijoni Ukrajincev zaradi bombardiranja sredi zime ostali brez ogrevanja in elektrike.

Ruska interpretacija Orwellove vizije
Darja Celovalnikova
, ki je v ruščino prevedla novo izdajo romana 1984, sicer vidi vzporednice med romanom in sodobno družbo, a drugje, kot bi morda pričakovali. "Orwell si niti v najhujši nočni mori ne bi mogel predstavljati, da bo na Zahodu nastopila doba 'liberalnega totalitarizma' oz. totalitarnega liberalizma', in da se bodo ljudje – ločeni, precej izolirani posamezniki – vedli kot podivjana čreda," je maja komentirala za založniško hišo AST.