Od prvega do zadnjega Harryja Potterja je minilo deset let. Foto: EPA
Od prvega do zadnjega Harryja Potterja je minilo deset let. Foto: EPA
J.K. Rowling
J. K. Rowling se je sprva podpisovala Joanne Rowling. Foto: EPA

V dražbeni hiši Christie's so na prodaj ponudili prvo izdajo Harryja Potterja - Kamen modrosti, ki je leta 1997 izšel v prvi nakladi 500 izvodov. Nakup knjige pa je bil vseeno 10.000 evrov cenejši kot nakup Kamna modrosti na majski dražbi, ki je vseboval tudi avtoričino posvetilo bralcu.

Posebnost primerkov prve izdaje prve naklade je še ta, da se je v njih podpisovala "mama" najbolj priljubljenega čarovnika na svetu Joanne Rowling, pozneje, ko je postal Harry Potter svetovni fenomen, pa je svoja dela zapečatila s podpisom J. K. Rowling.

Zgodbe, ki jih prebirajo v 64 jezikih
Prvih 500 izvodov je izšlo pri založbi Bloomsbury, pokupile pa so jih večinoma knjižnice, zato so dobro ohranjeni primerki izjemno redki. Od leta 1997, ko je svet ugledala prva knjiga o Harryju, je do letošnjega leta izšlo sedem knjig, ki so bile v 64 jezikih prodane v kar 400 milijonov izvodih.

Konec julija se je tako zgodba Harryja in njegovih prijateljev končala z zadnjo knjigo Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter in svetniki smrti), ki je po svetu povzročila pravo pottermanijo. Na slovenski prevod, ki se ga je že lotil Jakob Kenda, bo treba počakati do 16. februarja 2008.