Pri Mladinski knjigi bodo letos znova izdali tudi Biblijo. Izdaja bo nekoliko manj veličastna od lanske ekskluzivne izdaje, vendar pa bo še vedno razkošna. Foto: Emka
Pri Mladinski knjigi bodo letos znova izdali tudi Biblijo. Izdaja bo nekoliko manj veličastna od lanske ekskluzivne izdaje, vendar pa bo še vedno razkošna. Foto: Emka
Boris Pahor: Nekropola
Med veliki uspešnicami Mladinske knjige je Nekropola Borisa Pahorja. Foto: Emka

Sklepna misel obeh delov srečanja Mladinske knjige z novinarsko srenjo je, da je uspešnice težko napovedati. To izjavo Andreja Ilca, vodje uredništva leposlovja, dobro ilustrira podatek, da sta se med desetimi najbolje prodajanimi knjigami Mladinske knjige lani znašli tako različni izdaji, kot sta zadnji roman o Harryju Potterju in Nekropola Borisa Pahorja. Poseben uspeh, ki pa se ga ne da meriti v prodanih izvodih, ampak predvsem z merilom kakovosti, pa je prestižna izdaja Biblije v 1.000 izvodih. Kljub temu je zanimiv podatek, da so ti izvodi pošli že v prednaročilu in da v založbi pripravljajo še eno, cenovno dostopnejšo, vendar pa še vedno razkošno izdajo.

Veličasten pohod Lile Prap ... se nadaljuje
Pomembno ime, ki obenem povezuje tudi leti 2008 in 2009, pa je Lila Prap. Avtorica poučnih in obenem zelo zabavnih slikanic za najmlajše še naprej vodi na področju prodaje avtorskih pravic. Te so prodali že v 32 držav, Prapova pa je postala tudi prava zvezda na Japonskem. Že letos bo izšel drugi del njene slikanice Zakaj?, v kateri bodo pomembno vlogo igrali dinozavri. Če se še nekoliko pomudimo pri ponudbi za otroke, naj omenimo, da bo izšla "zgodba o Romeu in Juliji iz mišjega sveta s srečnim koncem". Gre za delo Mišek Miško in Belamiška, ki ga je podpisal Feri Lainšček. Andrej Ilc je opozoril še na izid knjige Hugo Cabret pisatelja Briana Selznicka, v kateri se na 600 straneh prepletajo literatura, strip in film.

Za odraslo bralstvo Ilc priporoča novi roman Metoda Pevca Teža neba, v zbirki Kondor pa bodo izdali Izbrane pesmi Janeza Menarta, ki bi letos praznoval 80 let. Kot pravijo pri Mladinski knjigi, je v malhi tudi nekaj za ljubitelje drznih misli. To sta deli Doktrina šoka Naomi Klein in Po rakovi poti Umberta Eca. Tistim, ki jih najbolj pritegnejo zapisi o resničnih dogodkih, pa Mladinska knjiga namenja ilustrirano enciklopedijo Zgodovina, biografijo Tomaža Humarja in dopolnjeno izdajo knjige Pot Nejca Zaplotnika, Pristanek na Luni - Appollo 11.

Na novinarski konferenci je o delu skupine Mladinska knjiga spregovoril tudi predsednik uprave Milan Matos. Povedal je, da je imela Mladinska knjiga v letu 2008 6,3 milijone evrov dobička, v 79 knjigarnah in papirnicah ter veleprodajnih centrih pa je prodala 4 milijone izvodov knjig in drugih izdelkov v sedmih jezikih. Mladinska knjiga se širi tudi v tujino. V letu 2009 bodo tako odprli največjo knjigarno Mladinske knjige na Hrvaškem in prvo knjigarno v Romuniji.