Čeprav Enid Blyton (1897–1968) velja za eno najuspešnejših otroških pisateljic 20. stoletja, s svojima hčerama (kljub navidezni idili na fotografiji) nikoli ni imela toplega odnosa. Foto: EPA
Čeprav Enid Blyton (1897–1968) velja za eno najuspešnejših otroških pisateljic 20. stoletja, s svojima hčerama (kljub navidezni idili na fotografiji) nikoli ni imela toplega odnosa. Foto: EPA
Pet prijateljev
Enid Blyton je najprej nameravala napisati samo šest ali osem knjig o Petih prijateljih, a je zaradi nepričakovanega uspeha izdala kar 21 knjig. Julian, Dick, Anne, George in pes Timmy so najraje iskali zlate ingote ali preganjali tihotapce okrog Kirrinovega otoka.
V knjigi Mr Tumpy's Caravan se morajo junaki spopasti s pasjeglavim zmajem - a kaj, ko se izkaže, da pošast sploh ni bojevito razpoložena. Zato samo malo poklepetajo in se dogovorijo, da se bodo samo pretvarjali, da se je zgodil nekakšen hud spopad.

180 strani dolgo besedilo je bilo del zbirke rokopisov, ki jih je najstarejša hči pokojne pisateljice septembra prodala na dražbi, poroča BBC. "Mislim, da imamo pred seboj unikat," je že navdušeno izjavil predsednik društva Enid Blyton Tony Summerfield. "Nisem slišal še za nobeno drugo dokončano, a neizdano pisateljičino delo." Očitno zelo dober nakup na lanski dražbi je za 40 tisoč funtov opravil knjižni center Seven Stories iz Newcastla.

Britanski bralci so leta 2008 v anketi podeljevalcev knjižne nagrade costa Enid Blyton izglasovali za najbolj priljubljeno pisateljico. Med literarne fenomene je Blytonovo, ki je umrla leta 1968, povzdignila predvsem serija romanov o peterici mladih prijateljev, ki se jim med vsakimi počitnicami uspe zaplesti v tak ali drugačen lov na nepridiprave. Serijo Famous Five pri nas poznamo kot Pet prijateljev, sicer pa je Blytonova spisala tudi zgodbe o Nodiju (Noddy) in zbirko Secret Seven. Po svetu so prodali že približno 500 milijonov izvodov njenih knjig (še zdaj gre na leto v promet približno 8 milijonov primerkov ponatisov).

Mr Tumpy's Caravan je zgodba o čudežnem karavanu z nogami in lastno voljo. Skupaj s svojim lastnikom, gospodom Trumpyjem, njegovima prijateljema in seveda obveznim psom (Bun-Dorg) se odpravi na pot prek oceana, po kateri ga čakata še spopad s pasjeglavim zmajem in osvoboditev kraljestva lepe princese.

Zavajajoče podoben naslov
Najprej je obveljalo mnenje, da je "novi" rokopis le različica slikanice Mr Tumpy and His Caravan, zbirke stripov, ki jih je v štiridesetih letih objavljal London Evening Standard. Po natančnejšem ogledu se je izkazalo, da vendarle ne gre le za "transkripcijo" že objavljenih stripov, ampak za popolnoma novo zgodbo o povsem drugem gospodu Trumpyju.

Arhivistka združenja Hannah Green je, ko se je lotila katalogiziranja novih nakupov, kmalu ugotovila, da ne gre le za transkripcijo že znanega dela. "Ne zgodi se pogosto, da bi se našlo kaj še neobjavljenega izpod peresa tako znanega avtorja, kot je Enid Blyton. Mislim, da sem bila prva oseba po zelo zelo dolgem času, ki je celotno reč prebrala. Zame je bilo to izjemno vznemirljivo popoldne."

Zakaj Gospod Trumpy nikoli ni prišel do knjigarn?
Eno izmed vprašanj, na katerega še nimamo odgovora, pa je seveda sledeče: zakaj ni rokopis nikoli ugledal belega dne? Je pisateljica sama presodila, da ni dovolj dober, ali pa ga je zavrnil kateri založnik? Se je samo izgubil v vrtincu ustvarjalnega nereda (Blytonova je slovela po tem, da je v delovnih obdobjih napisala po en roman na teden)?

Namig je morda podatek, da je Blytonova vsak svoj rokopis natančno preučila in opremila s popravki in opombami, preden ga je poslala založniku. Mr Tumpy's Caravan nima nobenih z roko pripisanih popravkov, zato bi morda lahko sklepali, da ga ni nikoli nikomur poslala. Glava papirja rokopis najverjetneje datira v trideseta leta 20. stoletja, torej v čas pred neverjetnim uspehom Petih prijateljev in drugih knjig Blytonove.

Druga teorija je, da delo nikoli ni objavljeno preprosto zato, ker je nastalo šele v zadnjih letih pisateljičinega življenja, ko je že trpela za demenco, in zato preprosto ni na ravni njenih drugih knjig.

Končna odločitev, ali bo Mr Tumpy's Caravan zdaj vendarle izšel v knjižni obliki, še ni padla.