Pesnik, prozaist, esejist in urednik Aleš Šteger je za svoje delo prejel številne domače in mednarodne nagrade. Foto: BoBo
Pesnik, prozaist, esejist in urednik Aleš Šteger je za svoje delo prejel številne domače in mednarodne nagrade. Foto: BoBo

Akademija lepih umetnosti (Akademie der Künste in Berlin) je bila ustanovljena leta 1696 in je tako tretja najstarejša umetniška akademija v Evropi. Inštitucija ima sedem sekcij - za glasbo, književnost in arhitekturo ter upodabljajoče, uprizarjajoče, filmske in medijske umetnosti. Vsaka od sekcij ima 75 članov, ki jih volijo tajno in za dosmrtni mandat.

V izbrani družbi
Člani akademije so med drugim kitajski umetnik Aj Vejvej, madžarski Nobelov nagrajenec za književnost Imre Kertesz, ameriški pisatelj Jonatan Franzen, vsestranski ameriški umetnik Bruce Nauman, nemški režiser Wim Wenders, francoski skladatelj Pierre Boulez, britanski arhitekt Norman Foster in ameriški glasbenik Bob Dylan.

Šteger je pesnik, prozaist, esejist, urednik in strokovni vodja založbe Beletrina. Med drugim se podpisuje pod pesniški zbirki Šahovnice ur iz leta 1995 in Kašmir iz leta 1997, knjigo proze Včasih je januar sredi poletja iz leta 1999 in roman Odpusti, ki je izšel maja letos.


Za svoje delo je prejel številne slovenske in mednarodne nagrade, med drugimi prestižno nagrado BTBA za najboljšo knjigo poezije v prevodu v ZDA. Njegove knjige so prevedene v okoli 20 tujih jezikov.