Po knjigi Ameriški psiho so leta 2000 posneli film s Christianom Balom v naslovni vlogi. Foto: YouTube
Po knjigi Ameriški psiho so leta 2000 posneli film s Christianom Balom v naslovni vlogi. Foto: YouTube
Bret Easton Ellis
Ne čudimo se, da Breta Eastona Ellisa dekret o nujnih ovitkih na njegovem romanu nič manj kot razveselil, tako da je sporočil svojemu založniku, da "želi, da bi vse njegove knjige bile deležne restrikcije in bile vložene v majhne vrečke. Kakor majhni sendviči." Foto: EPA

Knjigarna v Adelajdi, glavnem mestu avstralske zvezne države Južna Avstralija, je bila pozvana, naj s svojih polic umakne izvode tega romana, saj so jih prodajali brez obveznega plastičnega ovitka. Avstralski zakon je roman klasificiral med knjige, ki se lahko prodajajo le v zapečatenem ovitku in zgolj odraslim kupcem, navaja britanski Guardian.

Ne čudimo se, da je tak dekret pronicljivo nabritega Eastona Ellisa nič manj kot razveselil, tako da je sporočil svojemu založniku, da "želi, da bi bile vse njegove knjige deležne omejitve in bile vložene v majhne vrečke. Kakor majhni sendviči."

Klic čistunske, vendar agresivne gospe
Po besedah Jasona Laka, solastnika knjigarne Imprints Booksellers v Adelajdi je najnovejša izdaja romana, ki je izšla letošnjega februarja in vsebuje tudi predgovor Irvina Welsha, prišla od založnika k njim brez predpisanega ovitka. Sicer pa je Welsh Ameriškega psiha označil za "enega najboljših romanov našega časa".

"V torek sem prejel telefonski klic precej agresivne gospe, ki me je spraševala, zakaj prodajamo ta klasificirani izdelek brez ovitka. Moja obramba je bila, da je tak prišel k nam. Seveda nisem sam odstranil ovitka," je povedal Lake za ABC News v Avstraliji.

Uglajena knjigarniška racija
Temu telefonskemu klicu je v petek sledil obisk policije, ki ga je Lake opisal kot "zelo uglajenega in prijaznega … Menim le, da je smešno, da se je ta oseba pritožila o knjigi," je Lake nadalje povedal za časopis Sydney Morning Herald.

Roman Ameriški psiho je še pred svojim izidom dvignil veliko prahu in nekateri so se že takrat goreče zavzemali za onemogočenje njegove poti do oči javnosti, razdelil pa je tudi literarne kritike. Avstralski knjigotržec Jason Lake je seveda v taboru privržencev te verjetno najboljše satire potrošništva 80. let prejšnjega stoletja in tako je v šali komentiral, da ga ne bi bilo treba prepovedati zaradi vsebine, temveč zaradi "kakovosti pisanja".

"Sploh ne gre za imenitno knjigo, temveč gre za satiro, za božjo voljo," je še povedal Lake za ABC. "To je bil komentar tistega obdobja v Ameriki, "celoten-pohlep-je-dober" dobe ... V liberalni družbi bi morali ljudje imeti svobodo, da berejo, kar hočejo brati."

Tiskovni predstavnik Ellisovega založnika Pana Macmillana je dejal, da je "majhno število izvodov" te Picadorjeve klasike prišlo na trg brez "psihiatričnega ovitka", kot ga sam imenuje, zaradi "nepredvidene proizvodne napake". "Ko je založnik zaznal napako, je bil problem takoj odpravljen, prodane kopije te izdaje brez psihiatričnega ovitka pa je mogoče vrniti," je zgodbo sklenil tiskovni predstavnik.