"Vse, kar imate radi, na enem mestu," obljubljajo "Mali demoni". Foto: www.smalldemons.com

Teden dni sem pil in jedel vse, kar je omenjeno v knjigi, in pohajkoval po ulicah, ki se pojavijo v njej. Domov sem se vrnil prepričan, da je najboljše izkušnje, kar jih lahko doživimo, mogoče najti v knjigah. In da bi, če bi lahko vse te izkušnje zbrali in spravili na eno mesto, imeli ključ do neverjetnih odkritij.

Valla Vakili
V koliko romanih je omenjena With or Without You, pesem skupine U2? Šestih. Foto: www.smalldemons.com
Filmi, knjige in serije, omenjeni v kultnem romanu Irwina Welsha, Trainspotting. Foto: www.smalldemons.com

Small Demons, nekakšna spletna enciklopedija ali, kot jo sami opisujejo, Storyverse, ki je uradno v pogonu že od avgusta, dokazuje (in to na precej manj "naporen" način kot nova ekranizacija romana Atlas oblakov), da je tako ali drugače vse med seboj povezano. Na njenih straneh lahko najdete odgovore na vprašanja, za katere niste niti vedeli, da vas zanimajo: Katero znamko cigaret je kadil Charles Bukowski? V koliko romanih se pojavi Morrissey in katera zdravila proti prehladu so omenjena v Petdesetih odtenkih sive E. L. Jamesove? Morda se zdi trivialno, a določene povezave nam pomagajo razumeti, kako delujejo avtorjevi možgani, izvedeti več o kontekstu nastanka romana ali ugotoviti, katera sorodna dela bi bilo še pametno prebrati.

Ustanovitelj iskalnika Small Demons, Valla Vakili, nekdaj eden izmed vodilnih ljudi pri Yahooju, je na idejo prišel že daljnega leta 2005, ko je prebral roman Popolni kaos Jean-Clauda Izza in se začel spraševati o Marseillu, kamor je dogajanje postavljeno. (Protagonist romana je bil francoski policist s šibko točko za dober viski, džez in blues.) "Odpravljal sem se na počitnice v Madrid in Pariz, a sem nato Pariz zamenjal za Marseilles. Tam sem nato en teden pil in jedel, kar je opisano v knjigi, in pohajkoval po ulicah, ki se pojavijo v njej. Domov sem se vrnil prepričan, da je najboljše izkušnje, kar jih lahko doživimo, mogoče najti v knjigah. In da bi, če bi lahko vse te izkušnje zbrali in spravili na eno mesto, imeli ključ do neverjetnih odkritij."

Ime je navdahnil Borges
Ime podjetja, ki bi se lepo podalo tudi kakemu mračnjaškemu bendu, je posledica svobodnega asociiranja. Vakili je imel v mislih Jorgeja Luisa Borgesa, ki je nekje zapisal, da je zgodovina "rokopis manjšega boga, ki je na ta način skušal komunicirati z Demonom." Pisatelji so, interpretira Vakili, ti "manjši bogovi", demoni pa strast do branja in pisanja. Od tod torej Small Demons - s sporočilom, da je "hudič v podrobnostih".

Klikanje skozi stran je kot spust v labirint. Izberite si knjigo - na primer Norveški gozd Harukija Murakamija. Takoj se odpre cela vrsta kategorij: ljudje, ki so v romanu omenjeni (Evripid, Wolfgang Amadeus Mozart, Karl Marx, Thelonious Monk, Paul McCartney ...), kraji (Tokio, Hamburg, prefektura Hyogo, New York ...), filmi (Casablanca, Moje pesmi, moje sanje, Diplomiranec), TV serije (Zeleni sršen), knjige (Veliki Gatsby, Kapital, Varuh v rži, Vojna in mir ...), izdelki (Coca Cola), modne znamke (Charles Jourdain), tobak in droge (Marlboro) in avtomobili (toyota, bmw, mercedes ...) - in odlomki, v katerih se te omembe pojavijo. Kliknite nato denimo na ikono za Marlboro in kar naenkrat smo v novem naboru (65) knjig, ki to znamko omenjajo, od Lunar Parka Breta Eastona Ellisa do Dreamcatcherja Stephena Kinga. Takoj spodaj sledita podkategoriji drugih in največkrat omenjanih znamk tobaka v književnosti, in tako dalje. Ob vsaki knjigi so seveda povezave do spletnih trgovin, kjer jih lahko kupite.

Ker stran uporablja avtorsko zaščitene izseke besedil, seveda potrebuje sodelovanje in naklonjenost založnikov - in privolitev večine velikih so menda že dobili. "Gre za inovativen pristop, ki omogoča odkrivanje in brskanje po knjigah na drugačen, nov način," so ocenili pri založbi Simon & Schuster.

Pisateljica Dani Shapiro je postala radovedna, ko je izvedela, da je njen roman Black & White (2008), zgodba o ženski, ki skuša stopiti iz sence svoje mame, slavne fotografinje, že predstavljen na strani. Knjiga je natrpana s (pop)kulturnimi referencami, od Kremenčkovih do Shakespearja. "Nekaterih se, iskreno povedano, še sama nisem spomnila, še posebej, ker so stlačeni skupaj kot na nekakšni čudni, nadčasovni domišljijski zabavi. Nietzsche ob Kantu in Meryl Streep! Ampak filozofija, umetniški svet osemdesetih in slava dejansko so osrednje teme tega romana," priznava Shapirova. "Vizualna predstavitev kulturnih in zgodovinskih referenc se mi zdi osupljiva - kot nekakšen Rorschachov test pisateljevega uma."

Teden dni sem pil in jedel vse, kar je omenjeno v knjigi, in pohajkoval po ulicah, ki se pojavijo v njej. Domov sem se vrnil prepričan, da je najboljše izkušnje, kar jih lahko doživimo, mogoče najti v knjigah. In da bi, če bi lahko vse te izkušnje zbrali in spravili na eno mesto, imeli ključ do neverjetnih odkritij.

Valla Vakili