Avtor Albert Uderzo je sam nekoliko presenečen nad vsebino stripa. Foto: EPA
Avtor Albert Uderzo je sam nekoliko presenečen nad vsebino stripa. Foto: EPA
Asteriks in Obeliks
Galec Asteriks že več kot 40 let zabava ljubitelje stripov. Foto: RTV SLO
Albert Uderzo
Albert Uderzo in Rene Goscinny sta tokrat svojega junaka vpeljala v politiko. Foto: EPA

Knjiga o majhni galski vasi, ki se uspešno brani pred osvajalskimi težnjami Rimskega imperija, je nazadnje izšla pred štirimi leti, tokrat pa je delo prvič tudi politično obarvano. V ilustracije epizode Galija v nevarnosti - Nebo mu pade na glavo je namreč avtor Albert Uderzo v galsko vas poslal Nezemljane s planeta Tadsylwine, anagram Walta Disneyja, ki jih usmerja voditelj Hubs, kar pa je anagram besede oziroma imena Bush.

Ilustrator je o knjigi, katere vsebina je bila do izida 14. oktobra povsem skrita, povedal, da ga je potegnilo vase to, kar danes doživljajo Američani pod vodstvom predsednika Busha. Dodal je še, da se je nadvse zabaval pri ustvarjanjun nekaterih stvari, ki izvirajo iz ZDA.

Vse je enkrat prvič
Ilustrator je ob novi epizodi Atseriksa celo sam nekoliko presenečen, saj se doslej s piscem besedila Renejem Goscinnyjem njunega junaka še nikoli nista vpletla v politiko. Tokrat pa sta se odločila, da vendarle dodata kanček politične vsebine.
V 33. knjigi obiščejo pogumno galsko vas bitja sz planeta Tadsylwine, ki skušajo odkriti, kaj je skrivnost njihovega napoja, ki daje vaščanom nepojmljivo moč. Skupini Nezemljanov se priključijo še drugi prišleki Nagmas, kar je anagram besede Mangas, ki zaznamuje v Franciji vse bolj priljubljeno japoNsko risanko.

Zadnja epizoda v 13 jezikih
Nova knjiga o Asteriksu in njegovih sovaščanov, ki so jo ljubitelji stripov po vsem svetu že nekaj časa težko pričakovali, je bila doslej prevedena v 13 jezikov, slovenski ljubitelji stripa pa po slovenskem prevodu še ne morejo poseči. Rene Goscinny je lik majhnega Asteriksa ustvaril konec 50. let, leta 1961 pa je izšel prvi strip z naslovom Asteriks, Galec. Prodor med najbolj priljubljene stripe je avtorju uspel leta 1965, ko je milijone zasvojil z zgodbo Boj poglavarjev, do danes pa so strip prodali v več kot 300 milijonov izvodih.