Mali Galec je osvojil na desetine milijonov ljubiteljev dobrega humorja. Foto: EPA
Mali Galec je osvojil na desetine milijonov ljubiteljev dobrega humorja. Foto: EPA
Albert Udrezo
Skrivnostni avtor Asteriksa je izdal le naslov nove epizode. Foto: EPA

Na predstavitvi novega zvezka avtor Albert Uderzo, ki je po smrti očeta upornih Galcev Reneja Goscinnyja poleg vloge glavnega risarja prevzel tudi vlogo tekstopisca, ni želel izdati prav nobene podrobnosti iz nove zgodbe. A naslov Galija v nevarnosti – Nebo mu pade na glavo hitro vzbudi domišljijo zvestih oboževalcev legendarnega stripa. Največji strah sicer neustrašnih Galcev je namreč prav strah pred nebom, ki se utegne nekoč zrušiti na Zemljo. Še posebno lik vaškega poglavarja je zaslovel po svojem nenehnem strahu pred dogajanjem tam zgoraj.

Tokrat nekaj povsem novega
Nova zgodba iz središča prihodnje Francije naj bi bila po besedah zdaj že 78-letnega avtorja nekaj čisto posebnega. Na vprašanje, ali bosta Asteriks in Obeliks tudi tokrat "vandrala" po tujih deželah in se zapletala v slikovite boje z Rimljani, je Uderzo skopo odgovoril: "V tej zgodbi gre za čisto nekaj drugega." Predstavitev dela – oziroma zaradi skrivnostne molčečnosti avtorja zgolj njegove naslovnice – je bila v Bruslju, ki velja za evropsko prestolnico stripovske umetnosti in risank na sploh.

Ob tej priložnosti so na osrednjem trgu belgijske prestolnice postavili pravo galsko vas, belgijska kovnica je pripravila posebne spominske kovance, belgijska pošta je izdala komplet znamk s podobami stripovskih junakov, odprli pa so tudi spominsko razstavo. Obsežna razstava – razteza se na kar 2.000 kvadratnih metrih – bo spomladi 2006 odšla tudi na "svetovno turnejo", tako da bodo zgodovino "železnega ljudstva" lahko spoznali ljubitelji Asteriksa tudi v drugih državah.

300 milijonov bralcev
Lik malega in ob pomoči čudeženega napoja tudi neverjetno močnega Asteriksa je Rene Goscinny ustvaril konec 50. let, prvi strip z naslovom Asteriks, Galec je izšel leta 1961, do danes pa so ga prodali že v več kot 300 milijonov izvodih. Preboj med najbolj priljubljene stripe je Goscinnyju uspel leta 1965, ko je milijone zasvojil z zgodbo Boj poglavarjev. Od tedaj je število oboževalcev le še naraščalo, zato tudi ni presenetljiva odločitev Uderzovih založnikov, da bo začetna naklada 33. epizode iz življenja Galcev kar 8 milijonov.