Kleni Galci še ne bodo utonili v pozabo. 'Papir', ki ga je podpisal Uderzo, dovoljuje nastajanje novih stripov tudi po smrti še zadnjega živečega od obeh 'očetov' lika, Asterixa. Foto:
Kleni Galci še ne bodo utonili v pozabo. 'Papir', ki ga je podpisal Uderzo, dovoljuje nastajanje novih stripov tudi po smrti še zadnjega živečega od obeh 'očetov' lika, Asterixa. Foto:
Albert Uderzo
Albert Uderzo je zadnji strip o Asterixu objavil leta 2005, za letos pa načrtuje zbirko kratkih zgodb, ki naj bi izšle konec oktobra, ko bo minilo 50 let od izida prvega stripa o Asterixu. Foto: EPA

Asterix bo preživel svoj 50. rojstni dan - Albert Uderzo, risar legendarnih stripov, je namreč podpisal pogodbo, ki dovoljuje izhajanje novih stripov tudi po njegovi smrti. 81-letni Uderzo je skupaj z leta 1977 umrlim Renéjem Goscinnyjem ustvaril že dolgo legendarni lik klenega Galca Asterixa, ki skupaj s svojim obilnim prijateljem Obelixom brani Galijo pred osvajalskimi Rimljani, po Goscinnyjevi smrti pa je podjetje vodil naprej kar sam. Do danes je izšlo 33 zvezkov Asterixovih dogodivščin, zaradi avtorjeve visoke starosti pa so se številni oboževalci začeli spraševati, kaj bo z Asterixom, ki bo oktobra letos praznoval svoj 50. rojstni dan, v prihodnje. A nova pogodba z založniško hišo Albert-René je omogočila, da po Uderzovi smrti stripe o Asterixu ustvarjajo drugi ljudje.

Nove zgodbe ob Asterixovem 50. jubileju
Sicer pa Uderzo letos ne miruje. Pariški založniki so tako napovedali, da bo ob 50. Asterixovem jubileju izšla nova zbirka kratkih zgodb, s katero se Uderzo ubada ravno v tem času. Dvoma, da se bo dobro prodajala, ni. Asterix namreč ostaja eden najbolj priljubljenih stripovskih likov. Zgodbe o njem je danes možno prebirati v več kot 100 jezikih, v 50 letih pa se je prodalo kar okoli 325 milijonov izvodov stripov. Ob teh podatkih in ob napovedi nadaljevanja serije o Asterixu je hči Renéja Goscinnyja dejala, da je mali Galec "neverjeten, kar se tiče sposobnosti preživetja," in da je prav zato pogodba med Uderzom in založniško hišo pohvale vredna.

Zadnji strip o Asterixu je izšel pred nekaj več kot tremi leti. Pod naslovom Le ciel lui tombe sur la tête (Nebo, ki pade na glavo) je izšla zgodba o vesoljcih, ki obiščejo Galce, katerih čarobni napoj slovi po vsem univerzumu. In tudi neverjetno razvite civilizacije, ki so boj z golimi rokami že zdavnaj 'prerasle', si poželijo recepta za zvarek, ki vsakemu podeli neverjetno moč.