V manifestu mednarodnega PEN-a so na novo poudarili spoštovanje okolja in varstvo narave. Foto: Bobo. Foto:
V manifestu mednarodnega PEN-a so na novo poudarili spoštovanje okolja in varstvo narave. Foto: Bobo. Foto:

Po besedah nekdanjega predsednika odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN-a Edvarda Kovača je izvršni odbor tudi odločil, da bo Bled središče vseh odborov PEN-a, središče dogajanja na Bledu pa mirovni komite, saj ta "pokriva tudi problematiko zapornikov, pravice žensk in lingvistične pravice". Slovenski center PEN bo tako koordiniral odbore, pojasnjuje.

Izvršni odbor je načelno odločil še, da bo odslej na Bledu potekal tudi festival literature za mir, kot še pojasnjuje Kovač, pa lahko razmišljajo tudi o mednarodni nagradi za mir Mednarodnega PEN-a, ki bi se prav tako podeljevala na Bledu.
Vsi spori naj se rešujejo z dialogom
Na kongresu, ki je potekal med 9. in 12. septembrom, so člani PEN-a manifest odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN-a, ki temelji na luganski deklaraciji o miru in svobodi iz leta 1987, sprejeli za manifest mednarodnega PEN-a. Kovač je ob tem izpostavil, da so v manifestu na novo poudarili spoštovanje okolja in varstvo narave. Prav tako je izpostavil člen o zahtevi, da se vsi spori razrešujejo z dialogom, "se pravi, da je ipso facto obsojena vsaka vojna, vsaka intervencija" in člen o pravici otrok do vzgoje za mir.
Tone Peršak, ki so ga na kongresu izvolili za novega predsednika odbora pisateljev za mir, je dejal, da so med drugim sprejeli resolucijo, s katero so ruske oblasti pozvali k oprostitvi članic Pussy Riot.