Končno dočakano temeljno delo slovenske geološke stroke je pisano v slovenskem in angleškem jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Končno dočakano temeljno delo slovenske geološke stroke je pisano v slovenskem in angleškem jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Geologija Slovenije
Knjiga Geologija Slovenije je rezultat večdesetletnega dela številnih slovenskih geologov. Foto: MMC RTV SLO
Predstavitev knjige
Predstavitvi knjige so prisostvovali številni geologi in ljubitelji narave, med uglednimi gosti pa sta bila tudi predsednik države Danilo Türk in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski geologi so izdali monografijo

Dvajset let se zdi morda dolgo obdobje, a skozi prizmo geološkega časa, je časovna premica takoj povsem drugačna. Pred približno toliko časa se je porodila ideja o monografiji, ki jo geologi končno lahko vzamejo v roke.
Izšlo je obsežno delo Geologija Slovenije, ki je do zdaj najcelovitejši prikaz geološke zgradbe Slovenije, namenjeno tako strokovnjakom in študentom kot tistim, ki jih Zemlja zanima le ljubiteljsko. Na 600 straneh najdemo popoln pregled današnjega poznavanja geologije slovenskega prostora, poleg tega pa delo, vsaj kot si to želi direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac, odpira tudi številna nova vprašanja, ki zahtevajo temeljitejše raziskave prihodnosti, predvsem o globljih strukturah našega časa.
Slovensko ozemlje ima za seboj burno geološko zgodovino, posledica česar je geološko pestra sedanjost, ki je pravzaprav le kratek izsek v tej dolgi dobi. Tudi potresi in druge spremembe, ki jih občutimo danes, so le senca dogajanj v pradavnini. Območje, ki je danes zamejeno s slovenskimi mejami, je bilo v zgodovini večkrat globoko pod vodo, o čemer pričajo tudi številni ohranjeni fosili, ki jih je mogoče občudovati v omenjeni knjigi, zadnjič pa ga je morje zapustilo pred petimi milijoni let.
Več kot 500 fotografij
Če se vrnemo v sedanjost, so sledi vsega tega dogajanja še danes prisotne, z njimi pa se v monografiji ukvarja več kot 500 barvnih fotografij, slik in zemljevidov. Knjigo Geologija Slovenije tvori dvanajst samostojnih tematskih enot, vsaka je pospremljena s pregledom literarnih virov. Posebej so opisana nahajališča mineralnih surovin, saj so tukaj številni rudniki, kot so Mežica, Žirovski Vrh in najbolj znan, rudnik živega srebra v Idriji. V posebnem poglavju so obravnavane podzemne vode, saj se Slovenija ponaša s termalnimi in mineralnimi vrelci, podzemni vodonosniki pa so glavni vir pitne vode v državi.
Geologija ne pozna meja
To je le eden izmed razlogov, ki jih je navedel v ponazoritev, zakaj je takšno delo in poznavanje geologije, poleg same ljubezni do narave in skrbi za ekologijo, tako pomembno, omenil predsednik države danilo Danilo Türk, slavnostni govornik predstavitve.
Knjiga je plod večletnega dela dvaintrideset domačih strokovnjakov z različnih ustanov, poleg Geološkega zavoda Slovenije, še Oddelka za geologijo Naravoslovno-tehniške fakultete v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji republike Slovenije za okolje. Uredniki dela so Mario Pleničar, Bojan Ogorelec in Matevž Novak, izšlo je pod okriljem Geološkega zavoda Slovenije, ki prav letos praznuje 60 let, izdaja pa sovpada tudi z mednarodnim letom planeta Zemlja.

Slovenski geologi so izdali monografijo