Foto:
Foto:
Dan Brown
Dan Brown je prestal tri dni navzkrižnega zasliševanja. Foto: Reuters
Tom Hanks in Ron Howard
Tom Hanks in režiser filma Da Vincijeva šifra, Ron Howard, se veselita bližnje premiere enega najbolj težko pričakovanih filmov leta 2006. Foto: EPA

Sodišče je tako na laž postavilo domneve Michaela Baigenta in Richarda Leigha, ki sta trdila, da je Brown teorijo o krvnem nasledstvu Jezusa Kristusa nezakonito prepisal iz njunega senzacionalističnega zgodovinskega dela Sveta kri in sveti gral. Dan Brown je takoj po odločitvi dejal, da je sodba dokazala, da je bila tožba zgodovinarjev proti založniški hiši Random House popolnoma brez podlage. Sodba v korist Brownu je tudi odvrnila dvome, da bi lahko bila ogrožena premiera filma Da Vincijeva šifra, v katerem je glavno vlogo odigral Tom Hanks in ki naj bi bil javnosti prvič predstavljen na filmskem festivalu v Cannesu.

Brown naj bi "si izposodil" 15 zapletov
Baigent in Leigh sta ves čas sodnega procesa vztrajala, da sta Dan Brown in njegova žena Blythe, ki je pisatelju pomagala zbirati material za knjigo, brez njunega pristanka iz knjige Sveta kri in sveti gral "prepisala" nekaj za knjigo Da Vincijeva šifra ključnih elementov, pisatelj pa naj bi, tako je zatrdil Baigent, "ukradel" tudi 15 glavnih zapletov. Odvetnik tožnikov Jonathan Rayner James je v tožbi sicer zapisal: "Dan Brown in njegova žena Blythe Brown sta namerno uporabila knjigo Sveta kri in sveti gral, da bi prihranila čas in trud, ki bi jima ga vzela lastna raziskava dejstev, ki sta jih potrebovala za knjigo."

Zgodovinski pouk v sodni dvorani
Proces na londonskem sodišču se je vlekel tri tedne, v katerih so prisotni v sodni dvorani lahko prisluhnili zanimivim razpravam o monarhiji Merovingov, vitezih templarjih in domnevnih potomcih Jezusa Kristusa. Torej o temah, katere obravnavata tako roman Da Vincijeva šifra kot tudi zgodovinska knjiga (ta status ji sicer večina "resnih" zgodovinarjev odreka) Michaela Baigenta in Richarda Leigha. Pravzaprav bi morali omeniti še tretjega avtorja. To je Henry Lincoln, ki pa ni sodeloval v procesu proti založbi Dana Browna.

Največji del odgovornosti nosi žena
Čeprav je bil pred začetkom sodnega postopka v središču pozornosti vedno le pisatelj Dan Brown, pa je bila v zadnjih tednih skoraj enake pozornosti deležna tudi njegova žena. Odvetnik tožnikov Jonathan Rayner James je namreč trdil, da je glavni del zbiranja zgodovinskega gradiva za knjigo opravila ravno Blythe Brown, ki naj bi tudi izbrala glavne teme, okoli katerih se vrti napeta pustolovščina.

Brezplačni oglasi za knjigo in film
Postopek proti založbi je bil skoraj smešen, saj je družba Random House izdala tudi delo Sveta kri in sveti gral. Zanimiv bo tudi končni finančni obračun založbe. Ameriška družba Random House zaradi sodnega postopka ni izgubila niti dolarja. Sodni postopek je spodbudil tudi novo zanimanje za Da Vincijevo šifro in tako verjetno vsaj malo pripomogel k njeni boljši prodaji. Do zdaj je sicer že več kot 40 milijnov ljudi seglo v denarnico, da bi si priskrbelo eno najbolj razvpitih knjig zadnjih let. Še nekaj pa se jih bo za nakup zagotovo odločilo tudi po ogledu filma Da Vincijeva šifra, ki bo zagotovo velika filmska uspešnica letošnjega leta.