Ožji izbor štirih nominirancev za nagradoje izbrala žirija, ki jo sestavljajo književna raziskovalka in predavateljica na Filozofski fakulteti Ana Č. Vogrinčič (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman ter literarna kritičarka Mojca Pišek. Foto: EPA
Ožji izbor štirih nominirancev za nagradoje izbrala žirija, ki jo sestavljajo književna raziskovalka in predavateljica na Filozofski fakulteti Ana Č. Vogrinčič (predsednica), dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko, literarna kritičarka Iva Kosmos, literarni kritik in publicist Andrej Lutman ter literarna kritičarka Mojca Pišek. Foto: EPA
Vesna Lemaić: Popularne zgodbe
Časopisna hiša Dnevnik bo letos nagrado Dnevnikova fabula podelila šestič. Nagrajenec bo prejel tudi denarno nagrado v vrednosti 4000 evrov. Doslej so nagrado podelili petim avtorjem. Leta 2006 jo je prejel Nejc Gazvoda za zbirko Vevericam nič ne uide, leta 2007 so jo podelili Katarini Marinčič za zgodbe O treh, leta 2008 Maruši Krese za zbirko Vsi moji božiči, leta 2009 Petru Rezmanu za knjigo Skok iz kože, lani pa jo je prejela Vesna Lemaić za zbirko Popularne zgodbe. Foto: Cankarjeva založba


Lani je nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Dnevnik, prejela Vesna Lemaić za Popularne zgodbe, letos pa so v ožjem izboru Mihaela Hojnik za zbirko Maločudnice, Lado Kralj z delom Kosec koso brusi, Mirana Likar Bajželj s Sobotnimi zgodbami in Miha Mazzini s kratkozgodbarsko knjigo Duhovi.

Hojnikova (1946-2008) je za nagrado nominirana za zbirko, ki jo je posthumno uredila Ignacija J. Fridl. Gre za nabor 23 zgodb, ki se ognejo razumski logiki in refleksiji ter povsem neposredno spregovorijo o človeški nemoči, zaznamovanosti in zlohotnosti kot portreti iz "širne pokrajine zla in groze" človeškega bivanja. Nekatere od zgodb stavijo na zbujanje gnusa in groze, druge pa se zatečejo v fantastično, groteskno in absurd, piše v današnji posebni prilogi Dnevnika, posvečeni festivalu literatur sveta Fabula 2011.

Kralj se je v finalno četverico za Dnevnikovo fabulo uvrstil s prvencem Kosec koso brusi. V zbirki se avtor po pisanju Dnevnika "potepa od svinčenih sedemdesetih let do danes, zgodbe pa združuje isti tip ambicioznega, voluntarističnega junaka, ki je za lasten uspeh sposoben storiti marsikaj in ga pogosto ustavi samo vdor fantastičnega in grozljivega, ki ga Kralj doživlja v ravno pravih začimbnih mešanicah".

Druga od finalistov, ki se za nagrado poteguje s prvencem, je Mirana Likar Bajželj. Žirijo Dnevnikove fabule je avtorica sicer prepričala že drugič. Dnevnikova kritičarka Lucija Stepančič je pred časom ugotavljala, da zna Likar Bajžljeva potovati po različnih krajih in časih, ob tem pa je zelo spretna v menjavanju različnih jezikovnih registrov ter portretiranju vseh družbenih slojev, generacij in poklicev.

V Mazzinijevi 14 knjigi Duhovi so zbrane zgodbe, polne presenečenj, kakovostnih pripovednih zasukov, hitrih in učinkovitih potez. Tu in tam pa je v njih zaslutiti kak filmski rez, spet drugič avtorsko pisateljsko kilometrino in veščo roko - ne le pisatelja, pač pa tudi pozornega bralca kratke zgodbe, še piše v Dnevnikovi prilogi.

Ob koncu festivala Fabula
Podelitev nagrade Dnevnikova fabula je vsako leto del festivala zgodbe Fabula v organizaciji Študentske založbe. Letos bo festival sovpadal s sklepnimi dogajanji svetovne prestolnice knjige in bo že drugo leto zapored nosil ime Literature sveta - Fabula 2011. Dobitnika šeste Dnevnikove fabule bodo razglasili 14. aprila v Klubu Cankarjevega doma.