Knjige
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 10 glasov Ocenite to novico!
Prva zasnova organiziranega delovanja slovenskih pisateljev sega nazaj v leto 1872, od leta 1968 pa se slovenski pisatelji povezujejo v društvo s sedanjim imenom. Foto: DSP
VIDEO
140 let Društva slovenski...

Dodaj v

Društvo slovenskih pisateljev: 140 let vztrajanja "na temeljih slovenskega jezika"

Okroglo obletnico bo društvo praznovalo s proslavo
4. oktober 2012 ob 13:13,
zadnji poseg: 4. oktober 2012 ob 20:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Društvo slovenskih pisateljev je 140. obletnico delovanja proslavilo z umetniškim dogodkom v režiji Marka Sosiča po scenariju Iva Svetine.

Na prireditvi, ki jo je gostil Cankarjev dom, so nastopili Pavle Ravnohrib, Janko Petrovec, Primož Forte, Bogdana Herman, Jani Kovačič in Borut Savski. Osrednja prireditev, s katero je DSP proslavil svoj visoki jubilej, je potekala pod geslom Ker je naša pisateljska država republika. Misel so si sposodili pri pobudniku pisateljskega društva Davorinu Trstenjaku.

V svoji zgodovini so slovenski literati delovali pod različnimi imeni. Od leta 1920 so se združevali pod okriljem Društva slovenskih leposlovcev, ki je bilo pozneje preimenovano v Društvo slovenskih književnikov. Pod tem imenom je društvo brez državne podpore životarilo od leta 1926 do 2. svetovne vojne. Sprva je društvo združevalo 52 pisateljev in pesnikov, danes šteje 349 članov, med njimi je 99 avtoric.

Po besedah predsednika DSP-ja Vena Tauferja je največje zasluga društva za slovenski prostor ta, "da je vztrajalo 140 let na stališčih slovenskega jezika kot temelja naše drugačnosti, pa tudi kot temelja mišljenja in oblikovanja kulture". DSP po njegovih besedah že ves čas skozi literaturo goji jezik in nacionalno bit.

Ne zapirajo se v slonokoščeni stolp
Med drugim je DSP odločilno sodeloval tudi pri osamosvajanju Slovenije in podprl majniško deklaracijo, s svojo kritično držo pa je nastopil tudi na začetku letošnjega leta, ko se je skupaj z drugimi stanovskimi organizacijami, združenimi v KOKS, med drugim odzvalo na ukinitev ministrstva za kulturo.

Ob producentski in založniški dejavnosti DSP deluje tudi kot informativno in literarno središče ter pripravlja literarne festivale in druge dogodke, med večjimi so Slovenski dnevi knjige in mednarodni festival Vilenica. V sklopu društva podeljujejo tudi številne nagrade.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo