Svetovni dan knjige, 23. april, je namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. Foto: EPA
Svetovni dan knjige, 23. april, je namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. Foto: EPA
V počastitev tega dneva se že več let v Mariboru, številnih drugih slovenskih mestih in različnih krajih po vsem svetu odvijajo prireditve in aktivnosti, posvečene knjigi, literaturi, bralcem in literarnim ustvarjalcem. Foto: EPA

Slovenski dnevi knjige so se uradno začeli s prireditvijo v Univerzitetni knjižnici Maribor. Slavnostni govornik je bil direktor Javne agencije RS za knjigo Slavko Pregl, , ki je bil v govoru zelo kritičen do položaja knjige v Sloveniji. "Država danes namenja knjigi toliko kot stane pol kilometra avtoceste," je izpostavil. Sami Slovenci po njegovih ocenah sicer radi berejo. "Statistični podatki kažejo, da v Sloveniji preberemo ogromno knjig, problem je, ker jih premalo kupujemo," pravi.
Dotaknil se je tudi EPK-ja in Maribora. "Tu v Mariboru je kar nekaj resnih založb in odličnih avtorjev, zato bo knjiga v EPK zagotovo igrala solidno vlogo. V centimetrih se tega ne da meriti, teža pa se bo videla čez kakšna tri leta," je za STA povedal Pregl.
Poslanico ob svetovnem dnevu knjige pa je prebral predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih. V prihodnjih dneh se bodo dnevi knjige razširili tudi v nekatere druge kraje, do 23. aprila, ko je svetovni dan knjige, pa se bo na različnih koncih Maribora zvrstilo okrog 70 dogodkov.

Številni gostje in pester program
Osrednji gost letošnjega literarnega festivala v Mariboru bo pesnik, pisatelj in dramatik Milan Dekleva, katerega delo in ustvarjanje sta tesno povezana tudi z glasbo. Mariborskemu občinstvu se bo predstavil v sredo zvečer na literarnem večeru v hotelu Piramida. Med drugim bo v gosteh tudi aktualna dobitnica večernice, nagrade za mladinsko književnost, Bina Štampe Žmavc. Na sobotnem finalu pesniškega turnirja Založbe Pivec pa bodo izbrali že enajstega viteza oziroma vitezinjo poezije kot priznanje za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem.

Na Grajskem trgu bo med 18. in 22. aprilom potekal knjižni sejem, na katerem bo sodelovalo 18 slovenskih založb. Številne spremljevalne prireditve pa bodo namenjene povezavi z drugimi umetniškimi področji, kot so likovna umetnost, moda, oblikovanje in arhitektura, je povedala koordinatorka programa Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor. Mednarodni program festivala zajema gostovanje literatov s Hrvaške ter mednarodno razstavo Knjige, besede, črke / Books, words, letters v galeriji Media Nox.

Vrhunec na dan knjige, 23. aprila
V času Slovenskih dnevov knjige potekajo knjižni sejmi po vsej Sloveniji, tako na primer v Mariboru, Celju, Velenju, Kopru, Novem mestu in še marsikje drugod. Med 20. in 24. aprilom bo na glavnem prizorišču na Trgu francoske revolucije v Ljubljani knjižni sejem z vrsto koncertov, predstavitev in kulturnozabavnim programom. Na svetovni dan knjige pa bo po vsej Sloveniji potekala akcija Podarimo knjigo.